Chcete, aby vám to pálilo, tedy aby emoční a kognitivní schopnosti vašeho mozku byly v co nejlepší kondici? Určitě ano. V tom případě byste rozhodně neměli podceňovat složení vašeho jídelníčku a stravovací návyky. Pokud si zvolíte dobré potraviny, můžete mozkové funkce významně podpořit, naopak nevhodným složením stravy schopnosti mozku omezujete.
Po sladkých limonádách se hloupne
Nejprve si povíme něco o potravinách, kterým je lepší se vyhnout. Jde především o sladké nápoje, nejrůznější limonády a džusy obsahujíc skutečně vysoký podíl cukru, v mnoha případech třeba i několik kostek cukru. Nejde jenom o zvýšené riziko diabetu 2. typu, ale roste i možnost vzniku demence. Příliš vysoké hladiny cukru v krvi mohou vést k inzulínové rezistenci v mozku, zhoršují se mozkové funkce i paměť.
Ne výrobkům z bílé mouky
Na velmi podobném mechanismu působí i potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, tedy třeba výrobky z bílé mouky. Podobné potraviny mají vysoký glykemický index, cukr z nich se snadno dostává do krve. Tyto potraviny působí negativně zánětlivě na hipokampus, tedy mozkové centrum zahrnující paměť.
Vynechte transmastné kyseliny
Zapomeňte také na transmastné kyseliny. Výrobky s jejich velkým obsahem zvyšují rizika vzniku Alzheimerovy choroby. Tyto kyseliny najdete hlavně v průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou například margaríny, hotové polevy, hotové cukrovinky a koláče. Při jejich zvýšené konzumaci dochází také k poklesu kognitivních funkcí.
Nevhodné vysoce zpracované potraviny
Obecně nevhodné jsou jakékoli vysoce zpracované potraviny, protože obsahují mnohem vyšší podíl tuků, soli a cukrů, než je optimální. Jde o hotová a instantní jídla, hranolky, široké spektrum sladkostí. Studie dokládají, že zvýšené pojídání těchto potravin působí degenerativní změny mozku. Vše velmi negativně ovlivňuje kognitivní funkce i paměť.
Na vrcholu najdeme ryby
Naopak existuje mnoho potravin, které mozkové funkce podporují. Zařadíte-li je do jídelníčku, dlouhodobě v řádu let poznáte jejich pozitivní účinek, proto se to rozhodně vyplatí. Na vrchol potravin dobrých pro váš mozek bychom měli zařadit především ryby, a to ty, které obsahují vysoké procento omega-3 mastných nenasycených kyselin, tedy tuňák, losos nebo makrela. Tyto kyseliny podporují tvorbu nervových buněk v mozku. Povzbuzují schopnost učení, kognitivní schopnosti, paměť. Významně snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby.
Borůvky nejenom na paměť
Za superpotravinu jsou považovány borůvky. Obsahují vysoké množství antokyanů, látek, které mají silně antioxidační a protizánětlivé účinky. Flavonoidy zase pozitivně působí na regeneraci nervových buněk a krátkodobou i dlouhodobou paměť. Dobrý efekt znamená i zvýšení spolupráce mezi nervovými buňkami.
Kurkumin proti Alzheimerově chorobě
Kurkuma, tedy sušený a mletý žlutooranžový kořen, získává zaslouženě velkou popularitu. Kurkumin v něm obsažený patří k mimořádně silným antioxidačním a protizánětlivým látkám a působí přímo v mozku na povzbuzení jeho činnosti. Tlumí deprese, protože podporuje tvorbu hormonů dopaminu a serotoninu, které jsou zodpovědné za dobrou náladu. Podporuje neurotrofní faktor. Co si pod tím představit? Povzbuzuje růst nervových buněk. Velmi prospívá paměti, a to i u lidí, kteří již trpí Alzheimerovou chorobou. Čistí amyloidní plaky, které jsou zodpovědné za pokles nervových funkcí.
Šafrán jako lék na deprese
Šafrán, toto mimořádně drahé koření, také podporuje mozek. Především zabraňuje tvorbě amyloidů spojených s rozvojem Alzheimerovy choroby. Zabraňuje rozkladu acetylcholinu, což je princip, na kterém fungují i současné léky proti Alzheimerově chorobě. Také šafrán brání zpětnému vychytávání dopaminu, takže udržuje dobrou náladu. Studie dokonce ukazují, že jde o velmi účinnou látku u mírných až středních depresí.
Ježatá houba pro regeneraci nervů
Korálovec ježatý neboli hericium je dřevokaznou houbou, která podporuje soustředění, paměť a mentální schopnosti. Povzbuzuje regeneraci nervových buněk. Zlepšuje celkové kognitivní funkce, a to i u lidí, kteří je již mají významně narušené. Asiaté navíc tuto houbu považují za mimořádnou lahůdku, chuťově připomíná krevety nebo humra, ovšem její tepelná úprava vyžaduje kuchařské dovednosti, jinak houba může být hořká. Hojně se korálovci přezdívá chytrá houba pro seniory, proto tlumí právě pokles nervové činnosti související s věkem. U nás je však těžko dostupná, proto se korálovec ježatý konzumuje ve formě extraktů.
Ašvaganda proti mozkovým zánětům
Ašvaganda čili vitánie snodárná účinkuje proti depresím a může být dokonce výborným doplňkem běžně dostupných antidepresiv. Potlačuje také záněty v mozku. Brzdí oxidační procesy a záněty v mikrogliových mozkových buňkách. Přitom právě oxidační stres stojí za mozkovým zánětem, proto se rozhodně vyplatí ji na povzbuzení nervové činnosti vyzkoušet, a to jak u zdravých, tak i u lidí trpících neurodegenerativními nemocemi.
—————–Komerční článek—————-