jedlé kaštany

Právě teď míří na náš stůl zimní pochoutka jedlé kaštany, kterou bychom rozhodně neměli ignorovat. Ano, mluvíme o jedlých kaštanech, jejichž léčivé účinky znali už staří Řekové a Římané. Pochutnáte si, a navíc tak uděláte něco pro své zdraví.

Pocházejí ze stromu známého jako kaštanovník jedlý (Castanea sativa), kterému se skvěle daří i v našich zeměpisných šířkách. Patří do čeledi bukovitých a naši předkové ho nazývali také jedlým maronem.

V hlavní roli tanin – nebo ne?

A cení si jich i farmaceutický průmysl. Ze stromů se totiž získává tříslovina tanin, přidávaný do mnoha léčivých a výživových prostředků. Ceněna je zejména jeho protizánětlivost, komplexotvornost a detoxikační a stahující účinky. Z listů se rovněž připravují prostředky proti kašli.

Nejvíce léčivých látek však mohou nabídnout plody jedlých kaštanů. Co do energetické hodnoty jsou lepší než brambory, nabídnou však o mnoho více cenných látek – jen vitamínu C tu najdeme více, než třeba v tolik doporučovaném citronu. A jaké další vitamíny a minerály jedlé kaštany obsahují?

  • vitamín A
  • vitamín C
  • vitamíny skupiny B
  • fosfor
  • kalcium
  • magnezium
  • železo
  • draslík
  • síru
  • zinek
  • tanin

Mohou se tedy chlubit celou řadou pozitivních účinků. Konzumace plodů jedlého kaštanovníku tak pomáhá zejména při:

  • potížích se zdravím vlasů a kůže
  • problémech se žaludkem
  • při nemocech postihujících žaludek, srdce a mozek
  • při revmatických onemocněních
  • při potížích s krevním oběhem
  • vyplavování škodlivin a detoxikaci jater
  • podpoře trávení

Díky svému unikátnímu složení (neobsahují glukózu, sodík ani lepek) je ocení lidé trpící celiakií, cukrovkou, vysokým krevním tlakem, srdečními a kardiovaskulárními chorobami nebo revmatickými onemocněními.

Kaštany lze směle použít jako přílohy k celé řadě jídel zejména ve formě pyré nebo v krémových omáčkách jsou neocenitelné. Pro běžnou prevenci chorob postačí, když si pokrm z jedlých kaštanů dopřejete 2-3x za týden. Stačí je naříznout do kříže a uvařit v horké vodě (cca 10 minut) nebo je vložit do trouby rozpálené na 220°C a péct asi čtvrt hodiny.

Léčivý čaj z listů proti bronchitidě i revmatismu

Využít však můžete i léčivé účinky zeleného hávu kaštanovníku. Koneckonců příprava čaje je jednodušší a rychlejší, než neustálá úprava pyré a či dolování pečených kaštanů z jejich tvrdé slupky. Stačí vzít rovnou lžíci usušených listů, přelít je vodou o teplotě 90°C, nechat 10 minut odstát a dopřát si tento skvělý nápoj 3x denně .

Pomáhá proti:

  • bronchitidě při astmatu
  • usnadňuje vykašlávání hlenu
  • působí protirevmaticky

A dostanete-li se ke kůře, třeba ze starých pokácených stromů, připravte si odvar, který pomáhá detoxikovat střeva a ulevuje při průjmu.

S jedlými kaštany proti rýmě

Trpíte ucpanými nosními dutinami a běžné nosní spreje vám nepřináší úlevu? Nesnažte se je používat více, než jak je doporučováno v návodu, mohli byste na nich snadno získat závislost, vyzkoušejte místo toho “špunt z jedlého kaštanu.“

Naložte zdravý plod na dva až tři dny do vody (předtím ho samozřejmě nakrojte do kříže). Měkkou dužinu vyjměte a vytvarujte z ní pevný váleček, který si zavedete do nosu. Pozor, nevdechněte ho! Nechte v nose tak dlouho, dokud je vám to příjemné a zopakujte totéž s odstupem dvou dní. Ucpané nosní dutiny by se měly rychle odporoučet.

Kaštanovník jedlý jako pohlcovač negativních emocí

Vyznavači alternativní medicíny však tomuto jedinečnému stromu přisuzují navíc další pozitivní účinek: pomůže od stresu, zlosti a negativních myšlenek. Místo, kde roste, dokáže doslova prozářit pozitivní energií do vzdálenosti několika metrů. A pokud se ke stromu přitisknete a soustředíte se na všechny své problémy, které ze sebe postupně necháte odejít pryč, měly by stačit 2-3 minuty, abyste se začali cítit výrazně lépe. A to přece za vyzkoušení stojí, co říkáte?

Více článků najdete na medicka.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na