Nejde jen o miniaturu těch slepičích. V přepočtu na svou menší váhu mají křepelčí vajíčka vyšší obsah vitamínů a dalších cenných látek. Měli by je jíst všichni, kdo trpí alergiemi, mají potíže s imunitou nebo dlouhodobě pobývají ve znečištěném prostředí.
Jsou miniaturní (5x menší než slepičí) , ale oproti běžným vejcím obsahují až dvojnásobek vitamínů. Mají také lepší poměr žloutku a bílku. Křepelčí vajíčko tvoří: z 33 % žloutku, 59 % bílku a 8 % skořápky. Z významných vitamínů a minerálů je třeba jmenovat především.
- vitamín A (2,5 více oproti slepičím)
- vitamín B1 (2,8 více oproti slepičím)
- vitamín B2 (2,2 více oproti slepičím)
- draslík
- železo
- fosfor
- kobalt
- měď
- niacin
- esenciální aminokyseliny
- lecitin
- Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny
Jak nám prospívají křepelčí vejce
Křepelčí vajíčka jsou experty na gastronomii považována za ta vůbec nejchutnější z drůbeží říše. Ale vyplatí se je vyzkoušet i z mnoha dalších důvodů. Především se nemusíte bát alergie. Křepelčí vejce na rozdíl od těch slepičích neobsahují alergizující látky. Hodí se tedy i při zavádění prvních příkrmů, v nichž začínáte používat bílek.
Věděli jste, že: látky obsažené v křepelčích vejcích se ve farmacii používají při potlačování alergických reakcí?
Křepelčí vejce jsou ceněna také pro své antibakteriální a imunomodulační vlastnosti. Pomáhají lidem s oslabenou imunitou, jsou skvělé pro děti i těhotné ženy. Měli by je konzumovat rovněž lidé, trpící:
- častým nachlazením
- anemií (chudokrevnost)
- astmatem
- záněty žaludku
- úpornými bolestmi hlavy
Vajíčka jsou snadno stravitelná a přitom zásobují naše tělo množstvím cenných výživových látek. Fosfor podporuje potenci, lecitin napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, draslík a železo mají příznivý vliv na optimální duševní vývoj.
Věděli jste, že: křepelčí vajíčka v našich obchodech pocházejí od tzv. japonských křepelek? Zatímco v Asii jsou jejich vejce i maso oblíbené už po staletí, do Evropy se dostaly až v minulém století, a to jako materiál k nejrůznějším pokusům. Křepelčí vejce v obchodech jsou pak záležitostí zejména poslední desítky let.
Zařadíte-li křepelčí vejce do jídelníčku pravidelně, brzy se můžete těšit na optimalizaci krevního tlaku (zejména jeho snížení), ale i zlepšení stavu kardiovaskulárních chorob nebo cukrovky.
Přípravy se nebojte, není složitá
Nejvíce cenných látek si křepelčí vejce zachovávají, pokud jsou uvařena naměkko nebo nahniličku. Postup vaření je snadný. Vejce vkládáme vždy do vroucí vody, obohacené solí (brání praskání skořápek) a octem (brání zelenání žloutku).
- Vejce naměkko vaříme dvě minuty.
- Vejce nahniličku tři minuty.
- Vejce natvrdo pět minut.
Ihned po uplynutí této doby vejce zchladíme. Ta naměkko opatrně loupeme za pomoci nože, křepelčí vejce nahniličku a natvrdo nejdřív několikrát otlučeme o stěnu hrnce, aby se nám snadněji loupala.
Náš tip: Dejte si pozor na to, jak stará křepelčí vejce v obchodě kupujete. Zcela čerstvá vejce se ve vodě úplně ponoří, středně stará se budou vznášet (ty už připravujte pouze natvrdo) a vejce, která plavou, jsou již stará a hodí se nanejvýš do pečení. Nebojte se, zkažené vejce poznáte podle nepřímeného zápachu. Rozklepněte je tedy bokem do skleničky a pokud voní příjemně, při pečení se ještě bez obtíží uplatní.
Velmi snadná jsou také křepelčí vejce pošírovaná. Ty zpravidla milují děti. Stačí vejce rozklepnout do menší kovové naběračky, kterou jste předtím vymazali olivovým olejem, a vložit do vroucí vody. Ale nikoli najednou! Nejdříve naběračku ponořte jen tak,aby dovnitř nenatekla voda a počkejte asi půl minuty, než se bílek trochu zpevní. Teprve poté vejce ponořte. Bude hotové, jakmile se bílek zcela zpevní. Hodí se do zeleninového salátu, do omáček nebo jen tak na tousty.
Více článků najdete na medicka.cz