Zásobárna vitamínu C, skvělý zdroj probiotik, dárce mnoha důležitých minerálů – tím vším kysané zelí umí být. I když se něco podobného dočtete v každé příručce o zdravém životním stylu, přesto neuškodí podívat se na jednotlivé body podrobněji. Ukážeme vám, jakými bonusy se může kysané zelí pochlubit a proč ho začít zařazovat do jídelníčku co nejčastěji.
Naše imunita začíná ve střevech. Tvoří ji přibližně 10 bilionů prospěšných mikroorganismů, které však kromě antibiotik ohrožují i nejrůznější střevní onemocnění, ale i nevyvážený jídelníček. O tom, že je něco v nepořádku, se nás tělo snaží zpravidla varovat s výrazným předstihem. Na řadu tedy mohou přijít například:
- potíže s trávením
- nadýmání
- zácpa
- bolesti hlavy
- kožní problémy
- přibýváním na váze
- únava
Ale imunita není jen o počtu prospěšných mikroorganismů, stejně důležité je i jejich rovnovážné působení s žaludečními kyselinami, což se může projevit situací, v níž vaše střeva nejsou schopná rozložit a vstřebat maximum možných živin. A právě kvašené potraviny, mezi něž kysané zelí rovněž patří, si dokáží poradit s obojím: podpoří funkce zažívání v tom správném směru a doslova ho naočkují milionem prospěšných bakterií.
Ovšem pozor, opakované laboratorní průzkumy prokázaly, ve v běžně kupovaném kysaném zelí se takových zdraví prospěšných látek nachází jen minimum. Kysané zelí je živý produkt, což není v regálech obchodů zcela žádoucí, už jen kvůli nevyvážené trvanlivosti. A jeho příprava si také vyžádá nějaký čas, což se snaží mnozí výrobci obejít přidáním nejrůznějších příměsí. Na obalu to zpravidla nepoznáte, takže pokud nemáte skutečně dobrý zdroj kysaného zelí třeba z biofarmy, nezbude vám, než se pokusit o své vlastní. Není to nijak těžké a běžný zelňák si klidně můžete umístit i do paneláku, aniž by vaše návštěvy cokoliv poznaly. Ale k tomu se ještě vrátíme.
Jaké prospěšné látky obsahuje kysané zelí?
Přesuňme se teď trochu z oné teoretické roviny a nechme mluvit čísla. Nejdříve trochu všeobecného přehledu. Poctivé kysané zelí obsahuje následují vitamíny a minerály:
Kysané zelí – vitamíny
- C
- E
- kyselina listová
- vitamíny skupiny B (zejména vitamin B12, B6, B2, B3, B1 a B5)
- A
Kysané zelí – minerální látky
- zinek
- molybden
- jód
- fluor
- železo
- měď
- kobalt
- mangan
- draslík
- sodík
- fosfor
- hořčík
- vápník
Ale kolik a v jakém množství? Spočítali jsme pro vás obsah nutričně hodnotných látek ve 100 gramech kysaného zelí. To je taková menší svačinka – párkrát si naberete do prstů ze skleničky nebo si přidáte dvě velké lžíce ke klobáse a máte to.
Prospěšné látky ve 100 gramech kysaného zelí
Složka | Množství | Doporučená denní dávka (DDD) |
kalorie | 6 kcal | – |
vláknina | 2 gramy | – |
cukry | 1 gram | – |
tuk | 0 gramů | – |
bílkoviny | 1 gram | – |
vitamín C | 5 mg | 8 % DDD |
vitamín K | 5 mg | 5 % DDD |
vitamín B6 | 1 mg | 2,5 % DDD |
kyselina listová (folát) | 8 mg | 2,5 % DDD |
železo | 1 mg | 3 % DDD |
sodík | 250 mg | 10 % DDD |
mangan | 1 mg | 6 % DDD |
Měli byste vědět: V kysaném zelí navíc probíhají pozitivní biologické procesy, usnadňující vstřebávání všech vitamínů a minerálů.
S čím vším vám kysané zelí může pomoci?
Nejenom funkce střev, ale také podpora mozku, očí nebo zdraví kůže – to je jen malý výčet všech možných účinků. Podívejme se na ně trochu blíž.
Zlepšuje zdraví střev
Ne nadarmo vám lékaři říkají, abyste už během léčby antibiotiky začali užívat probiotika a minimalizovali tak poškození střevní mikroflóry a pokračovali s tím ještě několik týdnu po úspěšném ukončení léčby. Kysané zelí vzniká za pomoci bakterií, které k životu potřebují tzv. mléčné kvašení – zejména Leuconostoc, Lactobacillus a Pediococcus. A laktobacily jsou dostupné i v běžných probioticích. Naordinujte si tedy kůru z kysaného zelí a ušetříte za drahé přípravky z lékárny. Doporučené množství je alespoň 250 gramů každý den během užívání antibiotik a 100 gramů jako udržovací dávka na období poté. Berte samozřejmě ohled na svůj zdravotní stav. Jestliže trpíte po užívání antibiotik nechutenstvím nebo potížemi se žaludkem, klidně sáhněte v první fázi po pilulkách z lékárny a jakmile to bude možné, nahraďte je právě kysaným zelím.
Měli byste vědět: Někdy vám v lékárně kromě probiotik budou nabízet i tzv. prebiotika. Nejde o nic jiného, než o vhodnou výživu právě pro laktobacily a další prospěšné organismy. Sami zvažte, jak je na tom aktuálně váš jídelníček.
Kromě kysaného zelí má v tomto směru velmi podobné účinky i korejské kimchi nebo kvalitní jogurty a kysané mléčné výrobky.
Vitamín C – to je víc, než dobrá imunita
Při nastartování rychlých obranných mechanismů organismu je neocenitelný, umí toho však mnohem víc. Například pomáhá tvořit kolagen, podílí se na zdraví zubů a kostí, stará se o pružnost cév, omezuje paradontózu a záněty dásní a je zcela nezbytný pro správné vstřebávání železa.
Kysané zelí bylo jako zdroj vitamínu C používáno v našich zeměpisných šířkách už odnepaměti. A své místo mělo i při objevení Ameriky – právě je totiž používal Kolumbus a jeho námořníci jako prevenci kurdějí.
Snižuje riziko rakoviny
V kysaném zelí je mimo jiné přítomna baterie Lactobacillus reuteri, jež napomáhá růstů těch „správných“ imunitních buněk, které umí rozpoznat a zlikvidovat rakovinné buňky. L. Reuteri samozřejmě najdete i v dalších potravinách, jako je kefír nebo jogurty. Společně dohromady tak mohou tvořit zdravý základ jídelníčku s přesahem při působení proti rakovině.
Pro zdravou kůži i oči
Tady hraje hlavní roli vitamín A jakožto známý antioxidant, podporující vylučování škodlivých volných radikálů ven z těla. A co jsou to vlastně ty volné radikály? Nejde o nic jiného, než přirozené vedlejší produkty buněčného metabolismu, jež však mohou ve vyšším množství způsobovat nechtěné mutace okolních zdravých buněk. Jejich rychlé vyloučení z těla je tedy rozhodně žádoucí. Díky tomu působí vitamín A zprostředkovaně také na kůži, pigmentové skvrny, stařecké vrásky a další estetické nedostatky, s nimiž si tělo vlivem působení volných radikálů nedokáže dostatečně efektivně poradit.
A nesmíme zapomenout ani na zdraví očí . Vitamín A snižuje riziko šedého zákalu a tzv. makulární degenerace. Nezapomeňte však, že jde o látku rozpustnou v tucích, zakousněte si tedy ke kysanému zelí kousek sýra, namažte chléb s margarinem nebo si dopřejte pár soust kvalitní uzeniny nebo masa.
Kysané zelí bojuje proti zánětům v těle
Je to tak, některé z již zmíněných organických sloučenin se uplatní i jako tzv. protizánětlivá činidla. Jde zejména o nejrůznější rostlinné antioxidanty. Snižují bolest, zlepšují stav kloubů a svalů a aktivně působí v místě zánětu.
Pro vaši lepší náladu
Cítíte se pod psa? Nemáte energii a do ničeho se vám nechce? I tady pomůže právě kysané zelí. Podporuje totiž optimální funkci neurotransmitterů a žádoucí kognitivní procesy. Dělá to jednoduše tím, že mozku dodá snadno stravitelné živiny, zejména aminokyseliny a mastné kyseliny, načež mozkové tkáně rychle reagují produkcí serotoninu a dopaminu alias hormonů štěstí. Kysané zelí tak bojuje proti chmurám a depresím a napomáhá rovněž k lepšímu a vydatnějšímu spánku. A to jen proto, že kvalitně nakrmí nejen vaše střeva, ale i mozek.
Kysané zelí a jeho vliv na hubnutí
Poslední bod ocení všichni, kdo se snaží kontrolovat svou váhu. Probiotika v kysaném zelí totiž přispívají k hormonální rovnováze a pomáhají tak regulovat chuť k jídlu. Hubnutí s ním bude zkrátka snadnější – a chutnější.
Recept na domácí kysané zelí snadno a za pár týdnů
Ještě než se se zdravotními přínosy kysaného zelí definitivně rozloučíme, přinášíme vám slíbený návod na jeho domácí výrobu. Nejde vůbec o nic těžkého, fermentace zelí navíc nezapáchá a téměř se o ni nemusíte starat. Doporučujeme si ovšem pořídit speciální kameninový hrnec „zelák“, který se o správnost celého procesu postará prakticky za vás.
Budete potřebovat:
- 5 kg hlávkového zelí
- půl balíčku kmínu
- 3cm křenu
- 1 snítku kopru
- 1 velkou cibuli
- 8-10 dkg soli
Zelí nechte zavadnout a nakrouhejte – bez košťálů, ty vyhoďte nebo vyvařte v polévce. Pokud si chcete ušetřit práci, kupte už přímo krouhané. Nakrájejte cibuli a smíchejte ji se solí a kmínem. Kameninový hrnec vymyjte a na dno dejte oloupaný křen a kopr. Teď do hrnce vkládejte jednotlivé vrstvy zelí, upěchujte a posypte cibulovou směsí. Pokračujte, dokud není hrnec plný (na uvedené množství by vám měl stačit pětilitrový).
Zelí zatižte vhodným čistým závažím a do žlábku hrnce nalijte vodu. Ponechte nejméně týden v teple (maximálně 10 dní), a pak přesuňte do chladu. Zelí choďte pravidelně kontrolovat a odebírejte z něj vznikající pěnu a dolévejte žlábek vodou. Proces je hotový, jakmile se bublinky pěny objevovat přestanou. Tehdy zelí překryjte čistou utěrkou a přikryjte víkem hrnce. Je okamžitě použitelné. Celý proces trvá přibližně 5-7 týdnů.