Pro lékaře z ayurvedické medicíny, která má více než 5000 letou historii, je lotos (Nelumbo nucifera) neuvěřitelně důležitý. Rozsáhlé léčebné vlastnosti spolu s mohutnou duchovní symbolikou činí z lotosu silnou rostlinu ve východní medicíně.

Pro ty, kteří mají špatnou představu o tom, jak vypadá “lotos”, informuji vás, že jde o trvalou vodní rostlinu, která se po celý rok vznáší na hladině rybníka nebo řeky se zapuštěnými kořeny pod vodní hladinou.

Lotosový květ symbolizuje věčnost, čistotu a božskou podstatu. Není divu, že v hindském bájesloví je zobrazeno mnoho božstev, které sedí na otevřeném květu této rostliny.

Bílé, modré a růžové odrůdy v buddhismu charakterizují tři typy osobnosti. Stejně jako tato úžasná rostlina i člověk může žít na “povrchu vody” (v tomto kontextu má obrazový význam), lehce nad ním nebo zcela ponořen do něj.

Další sada hodnot je mnohem pikantnější. Lotosový květ také označuje krásu, smyslnost a sexualitu. Takže ve slavném indickém pojednání Kama Sutra, nejzkušenější ženou v umění milování je Padmini – “lotosová žena”.

Kosmetika

Zklidňující, zvlhčující a chladící vlastnosti rostliny umožňují použití v kosmetickém průmyslu k výrobě esenciálního oleje, zejména pro hojení a zlepšení struktury pokožky.

Obnova. Stejně jako ibišek, lotosové květy obsahují přírodní alfa-hydroxykyseliny, které odlupují horní vrstvu pokožky, podporují její obnovu, poskytují mladý, zářící vzhled. Proteinové komponenty umožňují “opravit” buňky pokožky, obnovit elasticitu a odolnost pokožky.

Stimulace průtoku krve pomocí kosmetiky na bázi květinových okvětních lístků osvěžuje a oživuje barvu pleti, proto produkty s lotosem jsou ideální pro ranní čištění.

Lotos se taktéž používá při výrobě parfémů, vonných mýdel a dalších přírodních detergentů.

Použití

Ayurveda říká, že čaj založený na “božských” květinách může být použit k léčbě kyselého refluxu, průjmu a žaludečních vředů jako diuretika, astringentní a sedativní. Tento zdravý nápoj zabraňuje předčasné ejakulaci, zmírňuje záchvaty a zmírňuje bolesti spojené s hemoroidy.

Krásné polovině lidstva lotosové květiny taktéž pomáhají: snižují intenzitu krvácení během menstruace a v poporodním období.

Květy lotosu jsou bohaté na některé živiny, včetně kyseliny linolenové, kvercetin, luteolin, galuteolin, non-loombin, isoquercetin, kaempferol, fosfor, železo, vitamíny B a vitamín C.

Zvláštní pozornost je věnována jedinečné sadě antioxidantů: lotusin, nepherin, nuciferin a demethyl-koklaurin. Vědci si kladou velké naděje na tyto aktivní přírodní sloučeniny v souvislosti s jejich protirakovinným potenciálem.

Čaj vařený z lotosových lístků je v Thajsku nesmírně populární. Zde se používá k posílení srdce a snížení hladiny cukru v krvi.

Pro tvorbu melaninu

Ve studii publikované v červenci 2009 v problematice Experimentální a molekulární medicíny se diskutovalo o účinku esenciálního oleje získaného z květů a lotosových lisů na produkci melaninu.

Olej obsahuje methylester kyseliny palmitové, který podporuje tvorbu melaninu v procesu melanogeneze. Jeden z vedlejších účinků použití extraktu z lotosového oleje je proto prevence šedivých vlasů.

Jak udělat čaj

Pro maximální efektivitu se doporučuje používat současně sušené listy a květy, suroviny by měly být důkladně vysušeny. Zalijte 2 lžičky 500 ml vroucí vody a nechte 5 minut vyluhovat – přecedit.  Pijte na zdraví!

Více článků o bylinkách a alternativní medicíně najdete zde na medicka.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na