V poslední době se stévie stala hitem mezi cukrovkáři a milovníky štíhlé linie. Nabídnout však může mnohem víc, například antibakteriální, diuretické nebo antimykotické a antivirové účinky. Je tedy ideálním společníkem pro chladné podzimní a zimní dny.
Stévie sladká, nazývaná latinsky Stevia rebaudiana Bertoni, je jihoamerická bylina (původem z deštných pralesů Paraguaye), vysoká zhruba půl metru. Řadíme ji do rodu Stevia, který kromě ní zahrnuje ještě 150 dalších podobných rostlin, ovšem už bez tolik ceněné bezcukerné sladkosti listů..
Seznamte se se stévií
Mírně chlupatý stonek s listy ne nepodobnými mátě – to jsou charakteristické znaky stévie. Mladé listy jsou zpočátku rovněž pokryté jemným ochlupením, postupem času však olysávají. Je-li stévie často zaštipována, skutečně hojně se větví.
Vykvétá drobnými kvítky bílé barvy a trubkovitého tvaru. Plodem je hnědá nažka s jemným chmýřím roznášená větrem. Při pěstování u nás vyžaduje světlý polostín, i když dobře poroste i na přímém slunci. Nedostatek vláhy vždy snáší velmi špatně.
Nasušte si stéviové listy!
Listy stévie mají výrazně sladkou chuť, a to i přesto, že neobsahují žádný cukr. Používají se čerstvé i sušené. V sušeném stavu vynikne jejich jemná aromatičnost.
Z účinných látek v listech stévie najdeme:
- vitamíny (C, B1, B2 a beta-karoten)
- glykosidy (stevisoid a dulcosit)
- kyselinu kávovou
- kyselinu mravenčí
- kyselinu chlorogenovou
- cosmosiin
- lupeol
- scopoletin
- luteolin
- quercitrin
- stigmasterol
V současné době je stévie známá především kvůli svým sladivým účinkům. Využívají ji diabetici a lidé kontrolující svou tělesnou hmotnost. Je rozhodně zdravější než bílý cukr. Kupovaná je velmi drahá, lepší je pěstování na záhonu či v truhlíku a následné nasušení natí ve volně zavěšených svazečcích.
Léčivé účinky stévie
Stévie má ale i celou řadu léčivých účinků. Mimo jiné pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižuje krevní tlak. Pomáhá také při procesu tvorby inzulinu. Působí diureticky a normalizuje srdeční akci. Má výrazný antibakteriální, antivirový a antimykotický účinek a to především v dutině ústní. Pomáhá předcházet tvorbě zubního kazu a urychluje léčbu aft. Dobře se osvědčuje i jako podpůrná léčba při onemocnění dásní.
Denní dávka vhodná pro léčebné působení je 5-8 gramů. K přislazení nápojů je možno použít stévii podle chuti. Dávkování je individuální a záleží na vašich zvyklostech. Někomu stačí čtvrt lžičky sušené nati na šálek, jiný potřebuje lžičky půl. Sušené listy můžete také povařit v troše horké vody a k oslazení čaje použít odvar. Ten můžete přidat i do nejrůznějších druhů sladkého pečiva nebo ovocných polévek.
Při léčbě ústních onemocnění je dobré každý doušek chvíli podržet v ústech a teprve následně polknout. Stévii je možné užívat dlouhodobě. Nemá žádné vedlejší účinky.
Více článků najdete na medicka.cz