Vitamín B5 neboli kyselina pantotenová je nezbytným vitamínem, který organismus vyžaduje pro buněčné procesy a optimální udržování tuku.
Nedostatek vitaminu B5 je však vzácný, pokud se vyskytuje, je obvykle vidět ve formě podrážděnosti, únavy, apatie, necitlivosti, parestézie a svalových křečí. Může také vést ke zvýšené citlivosti na inzulín nebo hypoglykemii.
Vitamín B5 je ve vodě rozpustný vitamín, který je dobře regulován tělem, takže předávkování je vzácné a může být pozorováno pouze ve formě lehkých zažívacích potíží nebo průjmu.
Potraviny s vysokým obsahem vitaminu B5 jsou například houby, ryby, avokádo, vejce, libové kuřecí maso, hovězí maso, vepřové maso, slunečnice, mléko, sladké brambory a čočka. Aktuální doporučená denní hodnota (% DDH) pro kyselinu pantotenovou (vitamin B5) je 10 mg.
Seznam potravin bohatých na vitamín B5
Níže je uveden seznam potravin, které jsou bohaté na vitamín B5.
Houby Shiitake
- 145 g těchto vařených hub obsahuje 81 kalorií a 52 % DDH (5,2 mg) vitamínu B5.
- Stejné množství dalších hub obsahuje následující množství vitamínu B5: žampiony zahradní 34 % DDH a portabella 15 % DDH.
Losos
- 170 g lososa obsahuje 33 % DDH, což je 3,3 mg vitamínu B5. Kaloricky je na tom 309 na tuto porci.
- Stejná porce tuňáka pak obsahuje pouze 23 % DDH.
Avokádo
- 201 g avokáda obsahuje 2,8 mg vitamínu B5, což je 28 % DDH. Kalorický obsah je pak 322 kalorií na toto množství.
Kuřecí prsa
- 170 g kuřecích prsou obsahuje 27 % DDH (2,7 mg) vitamínu B5 a 267 kalorií.
- Stejné množství krůtích prsou je na tom o něco hůře – obsahuje 16 % DDH.
Hovězí pupek
- 170 g hovězího pupku obsahuje 456 kalorií a 23 % DDH, což je 2,3 mg.
Slunečnicová semínka
- Jedna porce slunečnicových semínek (28 g) obsahuje 20 % DDH vitamínu B5, což je 2 mg.
Plnotučné mléko
- Pokud si dáte půl litru polotučného mléka, spořádáte 298 kalorií a získáte 18 % DDH (1,8 mg) vitamínu B5.
Vepřová kotleta – libová
- 170 g vepřové kotlety obsahuje 17 % DDH (1,7 mg) a 332 kalorií.
- Z vepřového masa je na tom poměrně dobře ještě vepřová panenka, která na poloviční množství (85 g) obsahuje 9 % DDH.
Batáty
- Na 255 g pyré z vařených batátů získáte 13 % DDH, což je 1,3 mg vitamínu B5.
Červená čočka
- 198 g obsahuje 230 kalorií a 13 % DDH vitamínu B5, což je 1,3 mg.
Zelenina, která je bohatá na vitamín B5
Výše jsou jmenovány potraviny, které obsahují největší množství vitamínu B5. Pokud ale z nějakého důvodu chcete obohatit svůj jídelníček o zeleninu, a zároveň nechcete přijít o příjem vitamínu B5, zde je seznam zeleniny, která obsahuje největší množství vitamínu B5. Množství zeleniny je asi jeden šálek.
- Houba Jidášovo ucho obsahuje 20 % DDH vitamínu B5.
- Vařené hrachové lusky – 14 % DDH.
- Žampiony v konzervě – 13 %.
- Hrachové lusky – 12 %.
- Hlíva ústřičná – 11 %.
- Rajský protlak – 11 %.
- Sladká kukuřice – 10 %.
- Pečená dýně – 10 %.
- Zavařená dýně – 10 %.
- Brokolice vařená – 10 %.
Více informací naleznete na portálu medicka.cz