blank

Vředy -Vředová choroba žaludku je poměrně časté onemocnění, které postihuje asi 10% populace. Samotné onemocnění je celkem nebezpečné, protože pokud se neléčí, vznikají komplikace a dotyčného mohou ohrozit dokonce až na životě.

Vřed neboli eroze či defekt, postihuje sliznici žaludku až do jejích spodních a hlubších vrstev. Pokud je porušená pouze sliznice, mluvíme o erozi, v případě, že vřed zasahuje přes sliznici až do svaloviny, jedná se již o defekt, který je vzhledem k průběhu a léčbě závažnější.

Proč vzniká?

Více náchylní k tomuto onemocnění jsou údajně lidé s krevní skupinou O a v nevýhodě je také ten, kdo má již někoho s vředovou chorobou v rodině. Mezi hlavní příčiny však patří stres, v jehož důsledku vzniká tzv. stresový vřed, který vytváří velké množství kyseliny chlorovodíkové. Její kyselost naleptává žaludeční sliznici a snáze se vytvoří vředy. Důvodem k obavám je i tehdy, pokud užíváte velké množství salicylátů (např. Acylpyrin), kortikoidů či antirevmatik (např. Ibalgin).  Dalším rizikovým faktorem je též nadužívání alkoholu a nikotinu. Jako nejzásadnější pro vznik žaludečního vředu se však ukázala přítomnost bakterie, zvaná Helicobacter pylori. Vyskytuje se běžně ve vzduchu, zajímavé je, že někomu ublíží a způsobí vředy, jinému naopak neudělá vůbec nic.

Celé onemocnění spočívá v tom, že při působení jakékoli příčiny, dojde k vzniku většího množství kyseliny chlorovodíkové, jejíž kyselost nabourává žaludeční sliznici. Ochranná vrstva (hlenová složka), kterou je pokryta žaludeční sliznice, je právě touto kyselinou ohrožena, dojde k nerovnováze mezi těmito dvěma složkami, přičemž, bohužel, vítězí kyselina, která se poté dostává ke slovu a způsobí vznik vředu.

Jak se vřed pozná?

Nejčastějším příznakem bývá silná bolest v epigastriu (najdete ho těsně pod žebry, mezi prsy), která vzniká většinou krátce po jídle. Nemocný může poměrně často zvracet, což vede jednak k nechutenství a k únavě, ale také ke snížení hmotnosti.

Jaké mě bude čekat vyšetření?

Kromě výše popsaných příznaků, které sdělíte svému lékaři, je nezbytné podstoupit gastroskopii, na kterou je třeba být lačný. Během tohoto vyšetření, kdy se tenká trubice zavádí do žaludku, se odebírají vzorky žaludeční tkáně, které se následně odesílají na histologii. Z výsledků se určí původce vzniku, uložení vředu a poté může být zahájena léčba.

Dalším, nepříliš příjemným, vyšetřením je RTG žaludku s tzv. dvojím kontrastem. Kontrastní látkou se rozumí látka, která je po vypití či snězení viditelná pod rentgenem a může objasnit, kde přesně, se který patologický útvar nachází. V tomto případě nejdříve pacient spolkne šumivou tabletu, ta se dostane do žaludku, kde se uvolní plyn CO2. Ten naplní žaludek, nafoukne ho, což je žádoucí pro lepší RTG viditelnost. Poté nemocný pije báryovou suspenzi, což je další kontrastní látka. Tato suspenze se rozlévá po stěně celého žaludku a během toho se provádí snímkování žaludeční oblasti.

Snad se vyhnu operaci…

Léčení vředu se zahajuje konzervativně, čili nechirurgicky. Podává se trojkombinace antibiotik na vyhubení Helicobactera pylori, dále antacida na snížení kyselosti žaludku, antiulcerotika, která snižují samotnou tvorbu kyseliny chlorovodíkové. Velmi důležitá je správná životospráva. Nutná je tzv. šetřící dieta (omezení tučných a kořeněných jídel, jíst pravidelně alespoň 5x denně po menších dávkách, nejíst příliš horké jídlo). Nutné je vyloučit alkohol, kouření, vhodné je omezit černou kávu a snažit se vyhýbat stresu, nebo alespoň eliminovat jeho dopady. Tato terapie se nechává běžet cca 6 týdnů, po této době se provádí kontrolní gastroskopie. Pokud je vše v pořádku a vřed je zhojený, žádná další opatření nutná nejsou. Spíše je pacient poučen o zdravém životním stylu a nutnosti ho dodržet. Pokud se však při kontrole zjistí, že se vřed nezhojil, provádí se chirurgické odstranění vředu. Při něm se odebírají až 2/3 žaludku v místě, kde se tvoří nejvíce vředů.

Aby to nebylo příliš jednoduché…

…mohou nastat komplikace. V případě, že vřed prorůstá do okolních orgánů, mluví se o penetraci. Pokud se stěna žaludku tlakem vředu proděraví, obsah žaludku se vylije do dutiny břišní a dochází k poškození pobřišnice, jde o tzv. perforaci. Nakonec může nastat krvácení, které člověka ohrožuje na životě a je nutná včasná hospitalizace.

Vředová choroba žaludku je velmi nebezpečné onemocnění, jednak z hlediska možných komplikací, ale také kvůli tomu, že se z něj může vyvinout rakovina žaludku. Proto dbejte především na příjem kvalitních potravin, na správnou životosprávu a na psychickou pohodu a klid.

Více článků najdete na medicka.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Vložte prosím komentář
Please enter your name here

17 − nine =