blank
Zdroj foto: envato

Naprosto nutnou podmínkou celkového tělesného zdraví našeho organismus, je dobrá kondice našich střev. Jedině tak jsme schopni odolávat útokům nejrůznějších patogenů vyskytujících se v potravě, vodě, ale i ovzduší. Postarejte se o svá střeva a oni se naopak postarají o vás. Jak na to? Volbou vhodných bylinek a potravinových doplňků.

Na co si dát pozor při péči o střeva?

Především na zbytečnou chemii vyskytující se v konzumovaných potravinách. Naši střevní mikroflóru ale zdaleka nepoškozují jen konzervanty, uměla sladidla a další. Svoji daň si vybírá také nadměrná konzumace cukrů, především těch jednoduchých a malé množství vlákniny ve stravě. I obyčejný průmyslově vyráběný džus či pečivo dokáže v našich střevech narušit křehkou rovnováhu. Abychom podpořili kondici tohoto našeho největšího tělesného orgánu, můžeme sáhnout po vhodných bylinkách na střeva, jako je například hřebíček, skořice nebo kardamon, anebo si rovnou pořídit prověřené potravinové doplňky s vysokým obsahem kotvičníku zemního.

blank
Foto: Muséum de Toulouse, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Kterým potravinám se vyhnout?

Paseku ve střevech natropí nejen jídlo z fast foodu s vysokým obsahem prázdných kalorií ale bez nutriční hodnoty. Střeva rozhodí také různé instantní potraviny, od polévek a omáček po dochucovadla a další pokrmy obsahující glutamát sodný a další chemické látky. V dnešní době se jim asi zcela vyhnout není možné, často je totiž do pokrmů přidávají i leckteří restauratéři, ale můžete jejich zastoupení ve vaší stravě alespoň minimalizovat.

A co do jídelníčku zařadit?

Naopak co nejvíce byste si měli dopřát potravin, které kondici vašich střev zlepší. Jde především o kvašené mléčné produkty s obsahem probiotik, ovoce, zeleninu a další průmyslově nezpracované pokrmy. Na povzbuzení střevní mikroflóry a funkce slinivky břišní je výborné také kysané zelí, ať již tradiční anebo jeho asijská varianta. Dobré bakterie ve střevech podpoříte také přírodním antibiotikem česnekem, k němuž si můžete dopřát i v našich končinách pěstovaný kotvičník. Ten pomůže vrátit chuť do života nejen osobám trpícím krizí středního věku spojenou s ubýváním tělesných i duševních sil, ale všem, kdo nezvládají vysoké tempo moderní doby a nemají čas na pravidelné dobíjení baterek v podobě sportu či relaxace.

———-Komerční článek———-

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Vložte prosím komentář
Please enter your name here

thirteen − four =