O tom, že by se k houbovým jídlům neměl pít alkohol, slýcháme ze všech stran. Naše babičky pak často přijdou i s výčtem možných zdravotních následků od nevolnosti a zvracení až po mozkovou mrtvici. Mýtus? Z větší části ano. Přesto se však vyplatí podívat se mu trochu na kobylku.
Předem si řekněme, že většině hub kombinace s alkoholickými nápoji nevadí. Potíž bývá spíše v tom, že houby samy o sobě jsou těžko stravitelné, a sklenka alkoholu může být onou příslovečnou poslední kapkou, vedoucí k potížím se žlučníkem, pocitu těžkého žaludku a dalším problémům. I tak však existují druhy, u nichž bychom si na popíjení piva či vína měli dát minimálně pozor.
Jako v protialkoholní léčebně…
Také jste slyšeli o tom, že se houby používají k tomu, aby vyléčeným alkoholikům návrat k jejich hříchům pořádně zprotivily? Inu, něco na tom je. V tabletách, které při cestách za zdi ústavu dostávají, je totiž ukrytý hnojní inkoustový (Coprinus atramentarius). S alkoholem reaguje bouřlivě a dostaví se i ono obávané zvracení. Mladé plodnice hnojníku se využívají i při běžné kuchyňské úpravě, často například přidané do smaženice s další směsí hub. I v malém množství může způsobit potíže, proto se při konzumaci těchto hub alkoholu vyhněte.
Další podezřelí v houbovém světě
Zatímco u hnojníku je reakce na alkohol v každém případě jasná, u jiných hub už situace tak jednoznačná není. Ovšem vezmeme-li v potaz zkušenosti houbařů, existují další dva druhy hub, které a alkoholem reagují častěji, než je běžné
- hřib kolář (Boletus luridus)
- václavka obecná (Armillaria mellea)
Je dokonce možné, že kromě alkoholu budou mít někteří lidé potíže i při konzumaci silné kávy nebo černého čaje. Pokud jste tedy někdy měli po konzumaci hub problém (byť třeba z nejasné příčiny), dejte si při přípravě těchto jídel pozor.
Trpíte-li potravinovou alergií, dejte si pozor rovněž
Pokud z houbovými pokrmy teprve začínáte, třeba proto, že jste nedávno objevili svou vášeň pro houbařství, zpozorněte, pokud trpíte jinými potravinovými alergiemi, zejména na oříšky, celer nebo mořské plody. Velmi snadno totiž můžete trpět i další alergií, dosud neověřenou.
Další potíží může být chybějící enzym důležitý k rozkladu některých sacharidů obsažených v houbách. Po požití hub tak mohou následovat průjmy, bolesti břicha a další trávící obtíže. Dostavit se mohou v rozmezí 30 minut až šesti hodin požití závadného pokrmu. Symptomy se v mnohém podobají intoleranci laktózy.
Jak zlepšit stravitelnost tepelně upravených hub?
Při vaření z hub si dejte pozor zejména na to, aby houby nepřijaly příliš mnoho tuku, a to ani v podobě vajec. Chcete-li je smažit nebo obalovat, namočte je předtím na pár minut v mléce, nenasáknou tolik tuku. Při přípravě vaječné smaženice pak vždy použijte nejméně dva díly hub na jeden díl vajec a nezapomeňte přidat kmín, který zlepšuje stravitelnost houbové vlákniny. Může jít o ten běžný i římský alias indický. U toho však pozor při dávkování, má velmi výraznou chuť, která nemusí všem strávníkům vyhovovat.
Nezapomeňte také na dostatečně dlouhou tepelnou úpravu, a to zejména u hub „podezřelých“ (viz. výše václavka a hřib kolář). Houby krájejte na tenké plátky nebo malé kostičky. Solte přiměřeně a během přípravy rovněž i mírně dokyselte, i to zlepšuje jejich stravitelnost. S dalším kořením si naopak hlavu lámat nemusíte co do množství ani kombinace druhů. Nebojte se receptů z indické, španělské nebo třeba mexické kuchyně, ty houbám opravdu svědčí (použití chilli pomáhá předcházet pocitům těžkého žaludku) Jen pozor na to, abyste nepřekryli chuťové vlastnosti hub! To by totiž byla rozhodně škoda.
Více článků najdete na medicka.cz