Pravidelně si ananas dopřáváme snad jen během vánočních svátků, a přitom může tohle ovoce náš jídelníček obohatit o mnohé cenné látky; od stopových prvků, přes vitamíny až po důležité kyseliny a zejména ceněný bromelin.

Už jeho jméno odkazuje k něčemu výjimečnému. Guadeloupsky ananas totiž neznamená nic jiného než lahodné ovoce. A přesně tím ananas je. Mimochodem právě na Guadeloupe ho v roce 1493 objevil Kryštof Kolumbus, trvalo však dalších 200 let, než si Evropa mohla začít užívat jeho jedinečných účinků. Právě v této době se totiž ananas začal pěstovat i na našem území, do té doby byl prakticky nedostupný kvůli své křehkosti a dlouhým zámořským plavbám. Než se dostal do přístavů, zpravidla zcela shnil.

Co všechno najdeme v ananasu?

Nazvat ananas vitamínovou bombou rozhodně není nadsázka. Seznam zdraví prospěšných látek je totiž bohatý:

  • vitamíny: skupiny B, C a betakaroten
  • stopové prvky: železo, mangan, draslík, síra, sodík, hořčík, zinek, fosfor, biotin
  • kyseliny: citronová, maleinová a tartarová

Nad všemi však vysoko ční látka zvaná bromelin. Tu najdeme pouze v broméliovitých rostlinách z nichž ananas je rozhodně nejdostupnější. Vyznačuje se zejména protizánětlivými a antivirotickými účinky. Posiluje imunitu, štěpí bílkoviny, zmírňuje bolest během otoků a hojení ran, působí proti cévním onemocněním (brání nadměrnému shlukování krevních destiček), ředí hlen, působí podpůrně při léčbě revmatismu a dny, napomáhá odbourávat tuky v organismu a v neposlední řadě byly prokázány i jeho protinádorové účinky a působení proti růstu novotvarů.

Náš tip: Bromelin a další účinné látky maximálně působí pouze při konzumaci syrového ananasu nebo čerstvé šťávy. V konzervovaném ananasu se více než 50 procent prospěšných látek ztrácí. Navíc je ovoce často zavařeno ve velmi sladkém sirupu, který našemu zdraví rozhodně neprospívá.

Čerstvý ananas v domácí lékárně

Dopřát si toto ovoce kdykoli jako vitamínovou bombu je rozhodně dobrý nápad, ale proč troškařit, když se dá čerstvý ananas nebo šťáva využít jako lék? Po ruce ho mějte v případě zácpy či průjmu. V prvním případě konzumujte celé plody, proti průjmu zase pomůže pití ananasové šťávy. Rychle vás rehydratuje, dodá organismu cenné minerální látky a uklidní podrážděná střeva. Už za půl dne by vám mělo být o mnoho lépe.

A ještě jeden benefit pro naše zažívání ananas má: ulevuje od překyseleného žaludku. Stačí si dopřát kousek čerstvého ananasu pokaždé, když pocítíte pálení žáhy nebo podobné obtíže. Žaludeční kyseliny budou úspěšně eliminovány.

Pití šťávy z ananasu pomáhá i při potížích s vylučovacím ústrojím. Pociťujete pálení v močovém měchýři, zlobí vás ledviny nebo se jednoduše jen chcete pojistit před nemocemi z nachlazení? Pak vsaďte právě na ananasovou šťávu. Tři skleničky po dvou deci denně po dobu tří týdnů by vám měly od potíží spolehlivě ulevit.

Báječný pro rekonvalescenci i pro krásu

Zotavujete se po těžké nemoci nebo dokonce po operaci? I tady vám ananas pomůže. Celkově povzbuzuje, obnovuje tkáně a pomáhá i při zvýšené fyzické zátěži.

Hojná přítomnost antioxidačních látek pak zpomaluje stárnutí organismu a dodá energii. Dopřávat si kousek ananasu alespoň třikrát týdně by se mělo stát pro každého milovníka zdravého životního stylu naprostou samozřejmostí.

Ale vraťme se ještě k výše zmiňovanému biotinu. Vždyť právě za tuto látku utrácíme často doslova nekřesťanské peníze při péči o své nehty a vlasy. A v ananasu se vyskytuje zcela přirozeně, a to ve skutečně hojném množství. Díky němu vlasy lépe rostou, pleť je jasnější, vypnutější a celkově zdravější. A tajný recept? Dvě skleničky ananasové šťávy denně po dobu tří až čtyř týdnů – nebo jak dlouho budete chtít.

Více článků najdete na medicka.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na