V létě ji pro její mimořádnou osvěživost přidáváme do fresh limonád, a sem tam i do nějakého koláče. Rebarbora toho však v našem jídelníčku dokáže předvést mnohem víc. Chutná skvěle a navrch nabídne ještě celou řadu pozitivních účinků.
Především je Rebarbora doslova nabitá zdravými kyselinami. Jen v málokteré potravině jich najdete tolik pohromadě, a v tak dobře využitelné formě. Nejvýznamnější jsou zejména:
- kyselina jablečná a kyselina citronová, působící na pozitivní metabolické procesy v našem organismu
- kyselina pantotenová ozdravuje pokožku a odbourává stres a dodává
- kyselinu listová je pak velmi důležitá pro zdravý vývoj miminka.
A zapomínat nesmíme ani na množství vitamínů, které Rebarbora obsahuje. Nejčastěji je v souvislosti s rebarborou uváděn vitamín C kvůli její kyselé chuti. Malé množství ho zde sice najdeme, mnohem významnější jsou však jiné složky, a to zejména:
- vitamíny skupiny B – hydratují pokožku, starají se o zdravé vlasy i nehty
- vápník, uklidňující nervy a posilující kosti
- železo a zinek, pro posílení imunity a snížení cholesterolu
Věděli jste, že: Rebarbora je díky vysokému obsahu vitamínů a vápníku vhodná také pro ženy po porodu a v období menopauzy?
Skvělý pomocník pro detoxikaci i dietu
Plánujete-li na začátku roku ozdravit svůj jídelníček a celkově se hodit do kondice, určitě vsaďte právě na rebarboru. Vysoký obsah vlákniny pomáhá rozhýbat a čistit střeva. Kyseliny v rebarboře mají močopudné účinky, pomohou se zácpou a bojují proti plynatosti a nepříjemně nafouklému břichu. Stačí si osvěžit jídelníček před každým chodem právě kouskem rebarbory.
Měli byste vědět: rebarboru by neměli konzumovat lidé, trpící obtížemi a chorobami ledvin nebo dnou.
Konzumace rebarbory se nemusíte bát
K jídlu jsou určené jen stonky, a ani ty není možné konzumovat syrové. Dlouhá kuchyňská úprava ovšem není třeba, stačí je krátce spařit, a poté přidat k libovolnému jídlu. Štiplavost rebarbory zmírní mléko, med i citronová šťáva. A tu nejvýživnější najdete na zahrádce i v obchodech v květnu.
Spařené stonky oloupejte, pokud mají více než půl centimetru v průměru. Tuhá slupka by vám mohla dělat při konzumaci potíže. Děti a milovníci sladkého ocení rebarboru třeba v pudinku, koláčích ale i ovesné nebo krupicové kaši. Slušet jí to bude i jako přílože k masu nebo v zeleninovém salátu. A nesmí chybět ani v osvěžujících limonádách. Recept je stejný jako na limonádu např. okurkovou, množství rebarbory pak přizpůsobte svému vkusu a chuťovým preferencím.
A kolik rebarbory si denně dopřát? Připravte si dva přibližně pěticentimetrové stonky. Rebarboře mrazení nevadí, můžete se s ní tedy klidně předzásobit na celý rok. Po rozmrazení spotřebujte rebarboru co nejrychleji. A pamatujte si, že čím kratší bude tepelná úprava, tím více cenných látek si zachová.
Více článků najdete na medicka.cz