ghí - přepuštěné máslo
ghí – přepuštěné máslo, Autor: Rainer ZVlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Naše babičky ho znaly jako přepuštěné máslo (šmolc), ajurvéda ho bez váhání označuje za elixír života a v kuchyni mu nabízí mnohá uplatnění. Přesně takové je ghí, které má oproti obyčejnému máslu množství výhod, aniž by ztrácelo na svých senzorických vlastnostech.

Na chleba si ho nenamažete – to je asi jediná nevýhoda, nicméně smažení na ghí, dušení zeleniny nebo i ošetřování nejrůznějších drobných zranění, jde s ghí… nu jako po másle. Je to takový malý žlutý zázrak, to nám věřte.

Ghí v západní medicíně a kuchyni

Mezi profesionálními výživovými poradci lékaři je ghí ceněno hned z několika důvodů:

  1. Má vyšší odolnost proti vysokým teplotám. Bez potíží si při smažení poradí i s 250 °C. Pro srovnání; běžné oleje končí na 220°C a máslo dokonce na 180°C, poté dochází k přepalování a tvorbě škodlivých karcinogenních látek.
  2. Obsahuje jen minimum (nebo dokonce žádnou) mléčnou složku, tedy kasein a laktózu, mohou si ho tedy dopřát i lidé trpící intolerancí mléčných výrobků.
  3. Ghí se může pochlubit i velmi dlouhou trvanlivostí, v chladu vydrží bez potíží několik měsíců, aniž byste se museli obávat jeho žluknutí nebo jiné formy zkažení. Indická tradice dokonce tvrdí, že ghí vydrží na dobrém místě i 100 let, to však prozatím není vědecky potvrzeno.
  4. Obsahuje velké množství vitamínů, především A, D, E a K (důležitých třeba pro osoby s celiakií a jinými autoimunitními obtížemi, projevujícími se obtížemi při trávení).
  5. Díky obsahu kyseliny máselné působí protizánětlivě ve střevech, chrání je a pomáhá regulovat hladinu inzulinu.
  6. Jde také o zásobník Omega 6 a Omega 3 mastných kyselin, důležitých pro správný vývoj a fungování mozku.

Ghí z pohledu ajurvédy

Možná to nevíte, ale ajurvéda byla v roce 1982 uznána jako oficiální alternativní medicína Světovou zdravotnickou organizací. Do češtiny bychom ji přeložili nejlépe jako  „vědění o životě“ (ayur – život, veda – vědění nebo moudrost). Jedním z jejích konceptů je tzv. léčení stravou, což neznamená nic jiného, než pokus o zlepšení zdravotního stavu a obtíží jednoduše tím, že začneme konzumovat ta správná jídla. Žádná dieta, ale mnohem spíše dlouhodobá změna životního stylu. A proč pokládá právě ghí za základ zdravé přípravy jídel?

  • napomáhá trávení
  • podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu (stimuluje tvorbu žaludečních kyselin)
  • upravuje hladinu lipidů
  • pomáhá odbourávat tělesný tuk
  • detoxikuje (váže na sebe tuky)
  • upravuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá při léčbě akné
  • podporuje růst svalové hmoty
  • působí při normalizaci kožních zánětů (udržuje v těle zásadité prostředí)
  • podporuje učení
  • posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost
  • napomáhá detoxikaci
  • může se pochlubit i hojivými účinky
  • zklidňuje podrážděnou kůži, hydratuje i a zvláčňuje
  • působí jako antioxidant (váže na sebe volné radikály a pomáhá je odvádět pryč z těla)

Není bez zajímavosti, že v orientu znají i tzv. medicínské nebo medicinální ghí, které slouží jako nosná složka nejrůznějších krémů, přípravků na kožní obtíže, kosmetiky apod.

Ghí si snadno připravíte doma

Nemusíte hned běžet do obchodu se zdravou výživou, abyste si mohli výhody ghí vyzkoušet na vlastní kůži. K jeho výrobě vám postačí obyčejná kostka kvalitního másla a pár základních pomůcek.

Máslo vložte do rendlíku a pomalu ho rozpusťte. Mělo by spíš lehce probublávat, nesmí se vařit! Na povrchu másla se začne tvořit bílá pěna, tento proces doprovází charakteristické bublání a prskání. Tuto pěnu odebírejte (ajurvéda ji nevyhazuje a doporučuje jako vhodné krmivo pro kočky, které v jejich jídelníčku doplní cenné výživové látky). Pozorujte, jak máslo postupně průzrační a získává sytě žlutou barvu.

Na dně rendlíku se bude tvořit světle hnědá usazenina, to je v pořádku, jde o usazenou mléčnou bílkovinu. Nesmí však zčernat! Během 15-20 minut by se měla bílá pěna zcela přestat tvořit a máslo začne intenzivně vonět po oříšcích – v tomto bodě už máte skoro hotovo. Stáhněte rendlík z plamene a nechte vychladnout. Ale ne úplně, přepuštěné máslo musí být stále tekuté!

Nyní ho přeceďte přes jemné plátýnko nebo tři vrstvy gázy a uskladněte v chladu (ideální jsou dobře vymyté menší sklenice se šroubovacím víčkem). Použijte podle potřeby na pečení (masa i koláčů), smažení, dušení, do polévek, do omáček apod. Ghí se dí použít všude tam, kde je v běžných receptech doporučován olej.

Z 1 kilogramu másla získáte přibližně 700 gramů ghí. Během přepuštění můžete využít příležitosti a ochuťte ho česnekem nebo nejrůznějšími čerstvými bylinami

Náš tip: ajurvéda doporučuje užívat ghí při oslabení organismu a to takto: 1 lžíce ghí ráno nalačno, nejméně 15 minut před dalším jídlem. Hodí se při předcházení nemocem i při jejich následném doléčení.

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na