Kolagen je vláknitá, ve vodě nerozpustná bílkovina, tvoří základ pojivových tkání. Organismus ho produkuje tam, kde je zapotřebí pružnosti. Tvoří strukturu vazů, šlach, kloubů, chrupavek, ale také kůže.
Své nedocenitelné vlastnosti má díky tomu, že každé jednotlivé bílkovinné vlákno je stočeno do trojité spirály, další strukturu utváří dle toho, v jakém směru je potřeba pružnost a pevnost. Síť vláken je složitá, díky tomu, když je jedno vlákno narušeno, jeho funkci přeberou nejbližší vlákna. Celá síť je přerušena jen tehdy, pokud na ni působí extrémně velká síla a dojde k protrhnutí.
S věkem se zhoršuje regenerace
Kolagen je biologická struktura a s přibývajícím věkem se také zhoršuje jeho regenerace, pevnost vláken se snižuje. To se projeví bolestí pohybového aparátu, protože zhoršující se regenerace vede k oslabení chrupavek, šlach, vazů, kloubních pouzder. Také se může projevit stárnutím kůže, zhoršenou kvalitou vlasů, lámáním nehtů.
Jak doplnit kolagen
Na trhu najdete nepřeberné množství doplňků stravy s kolagenem, i ty mají ale svá omezení. Velice efektivním způsobem je aplikování kolagenu přímo do postižených tkání, hlavně tam, kde je tkáň zatěžována sportem, poškozena úrazem nebo degenerativním procesem. Přímo aplikovaný kolagen doplňuje stávající kolagenová vlákna, ale i přispívá k jejich vytváření.
Lepší než aplikace předražených krémů je také vnitřní výživa. Kolagen je přítomen v běžné stravě. Maso – hovězí, skopové, tuňák, losos, krůtí maso, telecí játra. Bílky, tvaroh. Dodávejte tělu i potraviny bohaté na vitamín C, podporuje tvorbu kolagenu.
Efekt kolagenu v těle
- prospívá naší pleti – napomáhá proti vráskám a pupínkům, i proti celulitidě
- pevnost a pružnost našich chrupavek
- urychluje hojení po operačním zákroku
- zlepšuje kvalitu vlasů
- obnovuje svalovou hmotu, pomáhá sportovcům
Více článků najdete na medicka.cz