Mléko z bodláku obsahuje hořké látky, esenciální oleje, antioxidanty, polyacetyleny, tyramin, histamin a flavolignany (silybin, silidianin a silicristin), známé vědeckému výzkumu pod společným názvem silymarin. Tento jedinečný komplex přírodních sloučenin je mimořádně prospěšný pro játra.

Jak se léčit?

Chcete-li přesně porozumět tomu, jak mléko z bodláku ovlivňuje játra, vraťme se k základní složce tohoto výrobku, silymarinu.

Pracuje ve čtyřech liniích:

  1. Posiluje buněčné membrány jater, brání pronikání jedů a jiných škodlivých látek do nich.
  2. Funguje jako antioxidant, který chrání játra před volnými radikály způsobenými zneužíváním alkoholu, kouřením a pojídáním mastných potravin.
  3. Má pozitivní účinek na krev a imunitní systém (snižuje uvolňování histaminu), snižuje hladinu cholesterolu a počet lipoproteinů s vysokou hustotou v krevním řečišti, zvyšuje reprodukci T-lymfocytů.
  4. Inhibuje působení enzymu, který způsobuje zánět při hepatitidě.

Antioxidační účinek silymarinu je 10krát vyšší než vitamin E a mnoho dalších antioxidantů, jako jsou vitamíny A a C, minerální selén.

Extrakt z mléka bodláku je vynikajícím přírodním léčivem pro játra v případech, kdy syntetické drogy mohou způsobit více škod než užitku: zácpa, nízká hladina cukru v krvi, pálení žáhy, poruchy trávení a potravinové alergie.

Včasné podání extraktu z mléka bodláku zabraňuje zničení jater. Silibinin, klíčová složka silymarinu, se váže na receptory buněčné membrány, čímž zabraňuje pronikání amatoxinů do buňky.

Pro hepatitidu a cirhózu

Hepatitida často vede k selhání jater nebo cirhóze jater. Moderní medicína nemůže dělat nic s akutní hepatitidou, s výjimkou doporučení pro pacienta ke snížení konzumace alkoholu, kořeněných potravin atd. Chronická hepatitida je léčena kortikosteroidy, avšak u některých typů hepatitidy je kontraindikována a může pouze zhoršit onemocnění.

Extrakt z mléčného bodláku významně snižuje účinek viru na tělo a pomáhá obnovit játra. Podle nejnovějších experimentálních údajů se díky silymarinu snižuje doba zotavení pacienta o téměř 30%.

U chronické hepatitidy, pokud se včas podává mléko z bodláku, tak již během prvních dvou týdnů se zlepšuje činnost gastrointestinálního traktu, vrací chuť k jídlu, fyzická výkonnost, bojuje s plynatostí a nepříjemnými pocity v pravé epigastrické oblasti.

Taktéž mnohé klinické studie potvrzují účinnost přírodního extraktu z mléka k léčbě jater. Biologicky aktivní rostlinné přísady stimulují regeneraci hepatocytů v oblasti postižených tkání. S takovou bylinnou terapií je léčba jater skutečně možná, to potvrzují i odborníci.

Více informací naleznete na portálu medicka.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na