blank

Žaludeční křeče, nevolnost a zvracení jsou nejcharakterističtějšími příznaky infekce otravou potravinami. Téměř každý člověk, alespoň jednou v životě, se s ní setkal.

Domácí léky na otravu mají své výhody. Na rozdíl od tablet, některé bylinky jemně uklidňují žaludek a nezpůsobují nežádoucí účinky.

Mnoho bylinných léků může zabíjet bakterie, houby a jiné infekce stejně jako antibiotika. Navíc je v každé druhé kuchyni k dispozici mnoho bylin proti otravám potravinami.

Byliny – zdroje vitaminu A

Tyto sušené byliny, jako jsou tymián, oregano, rozmarýn jsou užitečné při otravě jídlem díky mnoha vitamínům.

Nedávné studie ukázaly, že smrtelná síla vitaminu A eliminuje bakterie z lidského těla, jako je Salmonella atd.

Ale i jednoduché přidání aromatických bylin do vaší stravy zvýší odolnost těla a ušetří vás před otravami.

Turmeric (kurkuma)

Toto koření se používá po mnoho staletí jako dobrý protizánětlivý prostředek. Kurkuma zabíjí bakterie jak v samotném jídle, tak ty, které se dostaly do lidského těla. Pomáhá i při apendicitidě.

½ lžíce koření denně působí jako přírodní antibiotikum. Je lepší užívat toto koření pravidelně, aby vás nezmohla infekce z potravin.

Skořicový olej

Tento olej je bohatý na antibakteriální metabolity rostlinného původu, které se účinně vyrovnávají s bakteriemi v těle.

V horké sezóně, jako preventivní opatření proti otravě potravin doporučujeme skořicovým olejem posypat rybí pokrmy. Ušetří vám potíže.

Kořenový extrakt ze zázvoru

S těžkou nevolností způsobenou otravou jídlem je obtížné jíst a pít. Džus kořenového zázvoru obsahuje přírodní antiemetické látky. Čaj s přidáním zázvorové šťávy by se měl pít pomalu, v malých doušcích.

Kdo již otravou trpí, je nejlepší pít mléko se zázvorem po dobu jednoho týdne. Zklidňuje a léčí podrážděnou gastrointestinální sliznici.

Koriandr a fenykl

Tyto dvě koření pomáhají snižovat nadýmání, plynatost a časté příznaky otravy potravinami způsobené nějakým druhem mikrobiální infekce.

Pro lékařské účely musí být semena koriandru a fenylu rozemletá v mlýně na kávu nebo rozdrcena, přidá se voda a poté směs koření vaříme. Výsledná infuze by měla být filtrována a užívána alespoň 2krát denně.

Otravu jídlem lépe zvládnete, pokud přijmete některé z uvedených bylin. Před použitím se ujistěte, že bylinky, které jste zvolili jsou čerstvé, dobré kvality a jsou skutečně určeny k léčbě otrav.

Více informací naleznete na portálu medicka.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Vložte prosím komentář
Please enter your name here

nineteen + 4 =