blank

Žaludeční a střevní potíže (průjem) jsou velmi nepříjemnou záležitostí. Mohou provázet některá nemocnění, ale být samostatnou chorobou. Původce jsou viry, bakterie, parazité. Chytit je můžete z neumytého ovoce, zeleniny, vody, zkaženého jídla, můžete se nakazit i kapénkovou infekcí.

Gastroenteritida je zánět žaludku a střev, typickým projevem je vodnatá stolice a zvracení, které se mohou opakovat i několikrát denně. Dále se objevují křeče žaludku, zvýšená teplota, bolesti kloubů a svalů, hlavy, celkové vyčerpání. Pomůže dietní opatření a pitný režim.

Co jíst den po dni?

  1. Den

V prvních hodinách vynechte tuhou stravu. Doplňujte hlavně tekutiny a minerály, které tělo ztrácí. Malé děti nepřestávejte kojit. Hladovění by mělo být krátkodobé, tělo potřebuje energii k uzdravení. Začněte se starším pečivem, rýží, kukuřičnou kaší, ovocným a zeleninovým pyré – mrkev, jablka, banán. Zvyšte příjem tekutin.

blank

Tekutiny – čaj, bylinný nebo černý, potupně ho oslazujte hroznovým cukrem. Neperlivé vody bez příchuti. Rehydratační roztok – koupíte ho v lékárně, má různé názvy – Kulíšek, Hipp ORS atd., je to sladko-slaný nápoj, který působí ve střevě tak, že jej nutí přijmout více tekutin. Je velmi prospěšný u malých dětí, které rychle dehydratují. Doporučená dávka je 50ml na kg tělesné hmotnosti v intervalech 3-4  hodin. Dá se podávat průběžně po lžičkách. Pokud byste podali velké množství tekutin najednou, může dojít k zvracení.

Další dny

Pomale zkuste přecházet na běžnou stravu, ta by měla být lehká (rýže, kuře), vyhněte se smaženým a těžkým jídlům.

Zeleninu a ovoce si dopřejte nenadýmavou – mrkev, petržel, dýně, špenát, banány, jablka. Naopak nevhodné jsou cibule, květák, kapusta, zelí, hrášek, fazole, čočka, sója. Vyhněte se i ovoci se zrníčky – borůvky, hroznové víno, maliny, švestky, rybíz.

Pečivo není vhodné čerstvé, kynuté, celozrnné, sladké.

Maso vyberte libové bílé (kuře, krůta, králík), ryby, dietní šunka. Vynechte uzeniny, tučné, paštiky.

Na chvíli také zapomeňte na alkohol, pikantní, kořeněná a přesolená jídla. Pořád dodržujte zvýšený příjem tekutin.

Více článků najdete na medicka.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Vložte prosím komentář
Please enter your name here

20 − 12 =