Svízel je trvalka a ve výšce dosahuje 80 cm, má rovné stopky s krátkými stonky a špičaté listy.
Složení
Stonky obsahují karoteny, kaučuk, saponiny, glykosid asperulozid, kumariny, esenciální oleje, barviva a taniny, kyselinu citronovou a kyselinu galantanovou. Také mnoho stopových prvků.
Oddenek obsahuje kyselinu askorbovou, iridoidy, kumarin, taniny a steroidní saponiny, flavonoidy.
Léčivé vlastnosti
- Bylinou se potírají maligní nádory nebo externě, pokud máte vřed či kožní vyrážku.
- Má diuretické vlastnosti, takže se často používá při nemoci močového měchýře (v případě zánětu a otoku).
- Pomáhá při léčbě kapavky, obezity, epilepsie, chřipky a kurdějí.
- Zrychluje hojení ran v ústech, zastavuje krvácení.
- Eliminuje stagnaci v lymfatickém systému a zlepšuje jeho práci.
- Při rakovině prsu, revmatismu, střevní kolice a onemocnění ledvin se doporučuje pít šťávu.
- Vývar zvyšuje sílu mužů a pomáhá ženám obnovit menstruační cyklus.
- Má vynikající protinádorové vlastnosti. Používá se v boji proti různým druhům rakoviny (jako je kůže a jazyk). Účast na komplexní léčbě eroze děložního hrdla.
- Tinktura z byliny je považována za vynikající prostředek proti horečce. Doporučuje se pro nachlazení, bolesti v krku, kašel, tuberkulózu a pneumonii. Pomáhá bojovat s nevolností, zvracením a onemocněním štítné žlázy.
- Stojí za zmínku hemostatické, dezinfekční, protizánětlivé, sedativní a anestetické vlastnosti přípravků
Kontraindikace a bezpečnostní opatření
- Děti, těhotné a kojící ženy by neměly brát přípravky, kde se nachází svízel.
- V případě diabetu užívejte teprve po lékařské konzultaci.
- Rostlina obsahuje velké množství taninu, proto je nutná dvouletá přestávka v bylinné léčbě.
- Pečlivě si přečtěte dávkování, které lékař uvede, protože špatné užití může způsobit otravu.
- Pacienti s rakovinou nesmí svízel užívat, jestliže testy prokázaly pokles hladiny bílých krvinek.
- Taktéž hypertenzní pacienti by měli být opatrnější a sledovat při užívaní byliny svůj zdravotní stav. V případě indispozice okamžitě vysadit.
Aplikace
Čaj: Jedna čajová lžička svízele vrchovatě naplněná na 1/4 litru vody, spaříme a krátce vyluhujeme.
Čerstvá šťáva: Čerstvý svízel se umyje a ve vlhkém stavu se odstředí v odstředivce.
Mast: Čerstvá šťáva se rozmíchá s máslem, které má teplotu místnosti a uloží se do chladničky.
Více článků o bylinkách a alternativní medicíně najdete zde na medicka.cz