blank

Vitamin E je jedním ze skupiny 8 vitamínů rozpustných v tucích, které pomáhají předcházet oxidačnímu stresu tělu a dalším vitamínům v těle.

Přiměřené množství vitaminu E může pomoci chránit před onemocněním srdce, rakovinou a s věkem souvisejícím poškození očí (makulární degenerace).

Naopak, příliš mnoho vitaminu E z doplňků stravy může vést k nadměrnému krvácení. Potraviny jako zdroje vitaminu E, například ty, které jsou uvedeny níže, jsou považovány za bezpečné a zdravé.

Potraviny s vysokým obsahem vitaminu E zahrnují slunečnicová semínka, mandle, špenát, avokádo, dýně, kiwi, pstruh, krevety, olivový olej, olej z pšeničných klíčků a brokolice. Aktuální doporučená denní hodnota (DDH) pro vitamin E je 20 mg.

Seznam potravin bohatých na vitamín E

Níže je uveden seznam potravin, které jsou bohaté na vitamín E.

Slunečnicová semínka

  • 28 g slunečnicových semínek obsahuje 37 % DDH a 165 kalorií.

Mandle

  • 28 g mandlí obsahuje 36 % DDH a 164 kalorií.
  • I další oříšky jsou bohaté na vitamín E, na 28 g je to: 21 % DDH u lískových oříšků, 13 % DDH u piniových oříšků, 8 % u para ořechů a 7 % u arašídů.

Avokádo

  • 200 g avokáda obsahuje 21 % DDH vitamínu E a 322 kalorií.

Špenát

  • 180 g tohoto produktu obsahuje 19 % DDH vitamínu E a 41 kalorií.
  • I jiná listová zelenina je bohatá na vitamín E.

Máslová dýně

  • Jedna porce máslové dýně (205 g) obsahuje asi 13 % DDH vitamínu E a 82 kalorií.
  • Chuťově je můžeme přirovnat ke sladkým bramborám, avšak nutričně je na tom kaše z těchto brambor o něco hůře – na jeden šálek obsahuje asi 7 % DDH vitamínu E.

Kiwi

  • Kiwi obsahuje 13 % DDH a 110 kalorií na 180 g.

Brokolice

  • Brokolice je dalším zástupcem tmavě zelené zeleniny. Na 156 g připadá pouze 55 kalorií, ale celých 2,3 mg vitamínu E (což je 11 % DDH).

Pstruh

  • Pokud bychom hledali také v živočišné říši, pstruh je na tom s vitamínem E nejlépe. 71 g obsahuje 10 % DDH, což je 2 mg. Toto množství obsahuje také 119 kalorií.
  • Jiné ryby obsahují na stejné množství následující množství vitamínu E: mečoun – 10 % DDH, uzený losos – 6 %, losos – 5 %, makrela – 5 %.

Olivový olej

  • Olivový olej je součástí řady obličejových masek, protože vitamín E má omlazující účinky. Požijeme-li ho v potravě, získáme ze 14 g olivového oleje 10 % DDH vitamínu E, což je 1,9 mg.

Krevety

  • 85 g krevet obsahuje 101 kalorií a 9 % DDH (1,9 mg) vitamínu E.

Zelenina, která je bohatá na vitamín E

Výše jsou jmenovány potraviny, které obsahují největší množství vitamínu E. Pokud ale z nějakého důvodu chcete obohatit svůj jídelníček o zeleninu, a zároveň nechcete přijít o příjem vitamínu E, zde je seznam zeleniny, která obsahuje největší množství vitamínu E. Množství zeleniny je asi jeden šálek.

  1. Rajský protlak – 24 % DDH vitamínu E.
  2. Vařený špenát – 18 % DDH.
  3. Mangold – 16 % DDH.
  4. Chřest konzervovaný – 14 %.
  5. Vařený chřest – 13 %.
  6. Konzervovaná dýně – 13 %.
  7. Vařené listy z pampelišky – 12 %.
  8. Vařená brokolice – 11 %.
  9. Vařené červené papriky – 11 %.
  10. Chilli papričky sušené na slunci – 6 %.

Více informací naleznete na portálu medicka.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Vložte prosím komentář
Please enter your name here

4 − 3 =