Vitamin E je jedním ze skupiny 8 vitamínů rozpustných v tucích, které pomáhají předcházet oxidačnímu stresu tělu a dalším vitamínům v těle.
Přiměřené množství vitaminu E může pomoci chránit před onemocněním srdce, rakovinou a s věkem souvisejícím poškození očí (makulární degenerace).
Naopak, příliš mnoho vitaminu E z doplňků stravy může vést k nadměrnému krvácení. Potraviny jako zdroje vitaminu E, například ty, které jsou uvedeny níže, jsou považovány za bezpečné a zdravé.
Potraviny s vysokým obsahem vitaminu E zahrnují slunečnicová semínka, mandle, špenát, avokádo, dýně, kiwi, pstruh, krevety, olivový olej, olej z pšeničných klíčků a brokolice. Aktuální doporučená denní hodnota (DDH) pro vitamin E je 20 mg.
Seznam potravin bohatých na vitamín E
Níže je uveden seznam potravin, které jsou bohaté na vitamín E.
Slunečnicová semínka
- 28 g slunečnicových semínek obsahuje 37 % DDH a 165 kalorií.
Mandle
- 28 g mandlí obsahuje 36 % DDH a 164 kalorií.
- I další oříšky jsou bohaté na vitamín E, na 28 g je to: 21 % DDH u lískových oříšků, 13 % DDH u piniových oříšků, 8 % u para ořechů a 7 % u arašídů.
Avokádo
- 200 g avokáda obsahuje 21 % DDH vitamínu E a 322 kalorií.
Špenát
- 180 g tohoto produktu obsahuje 19 % DDH vitamínu E a 41 kalorií.
- I jiná listová zelenina je bohatá na vitamín E.
Máslová dýně
- Jedna porce máslové dýně (205 g) obsahuje asi 13 % DDH vitamínu E a 82 kalorií.
- Chuťově je můžeme přirovnat ke sladkým bramborám, avšak nutričně je na tom kaše z těchto brambor o něco hůře – na jeden šálek obsahuje asi 7 % DDH vitamínu E.
Kiwi
- Kiwi obsahuje 13 % DDH a 110 kalorií na 180 g.
Brokolice
- Brokolice je dalším zástupcem tmavě zelené zeleniny. Na 156 g připadá pouze 55 kalorií, ale celých 2,3 mg vitamínu E (což je 11 % DDH).
Pstruh
- Pokud bychom hledali také v živočišné říši, pstruh je na tom s vitamínem E nejlépe. 71 g obsahuje 10 % DDH, což je 2 mg. Toto množství obsahuje také 119 kalorií.
- Jiné ryby obsahují na stejné množství následující množství vitamínu E: mečoun – 10 % DDH, uzený losos – 6 %, losos – 5 %, makrela – 5 %.
Olivový olej
- Olivový olej je součástí řady obličejových masek, protože vitamín E má omlazující účinky. Požijeme-li ho v potravě, získáme ze 14 g olivového oleje 10 % DDH vitamínu E, což je 1,9 mg.
Krevety
- 85 g krevet obsahuje 101 kalorií a 9 % DDH (1,9 mg) vitamínu E.
Zelenina, která je bohatá na vitamín E
Výše jsou jmenovány potraviny, které obsahují největší množství vitamínu E. Pokud ale z nějakého důvodu chcete obohatit svůj jídelníček o zeleninu, a zároveň nechcete přijít o příjem vitamínu E, zde je seznam zeleniny, která obsahuje největší množství vitamínu E. Množství zeleniny je asi jeden šálek.
- Rajský protlak – 24 % DDH vitamínu E.
- Vařený špenát – 18 % DDH.
- Mangold – 16 % DDH.
- Chřest konzervovaný – 14 %.
- Vařený chřest – 13 %.
- Konzervovaná dýně – 13 %.
- Vařené listy z pampelišky – 12 %.
- Vařená brokolice – 11 %.
- Vařené červené papriky – 11 %.
- Chilli papričky sušené na slunci – 6 %.
Více informací naleznete na portálu medicka.cz