Metodu klíčení semen už znají lidé několik tisíc let. Přesto je stále v kurzu. Naši předkové neměli takové možnosti jako my a v zimě jim tudíž chyběly vitamíny. Nedostatek čerstvé stravy a tudíž vitamínů, jim pomáhaly přežít právě klíčky.

V dnešní době se stále více orientujeme na zdravé stravování, proto se klíčky staly doplňkem zdravého jídelníčku. Klíčky jsou také nedílnou součástí vegetariánské a veganské stravy. Během klíčení jsou k životu probouzeny ty nejcennější látky, nejvíce jich mají mladé klíčky.

Co budete potřebovat a jak vše probíhá?

Misku, mísu, talíř, tácek (místo, kde budou semena klíčit) vybírejte z nezávadných materiálů. V obchodě se dají koupit i speciální nakličovací misky. Je to speciální nádoba, skládající se z několika vrstev. Spodní slouží k zachycení prosakující vody, další jsou s otvory, které odvádí plyny, vznikající při klíčení.

Ke klíčení potřebují semena tři prosté a přitom velmi důležité věci. Vodu, vzduch, teplo. Nejvíce vody potřebují semena luštěnin, méně obilniny a nejmenší nároky na vodu mají olejnatá semena

Samotné klíčení potrvá 2-6 dnů. Délka záleží na druhu semene. Nedávejte semena k oknu, procesu neprospívá přímé slunce. Zalévejte převařenou, vychladlou vodou. Naklíčená semena je nejlepší konzumovat přímo. Ale výborná budou i do salátů, polévek a pomazánek.

Jak vybrat semena

Vyberte semena určená ke konzumaci. Semena určená k výsevu jsou mořena.

Bobovité druhy – čočka, sója, cizrna, hrách – proplachujte je dvakrát denně.

Nenakličujte fazole, semena jsou v syrovém stavu jedovatá, výjimku tvoří fazole mungo.

Obiloviny – oves, žito, pohanka, řeřicha, vojtěška.

Zelenina – červená řepa, čekanka, mangold, ředkvička, brokolice.

Naklíčenou červenou čočku nedávejte do jídel překračující 400 C, zničili byste značnou část prospěšných látek. Semena ředkvičky jsou mírně pálivá, vhodná třeba do salátů. Semena cizrny mají údajně pozitivní účinky na potenci. Semena vojtěšky nejsou příliš aromatické.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments