Na úvod bych měla, alespoň pro představu, říci pár slov o anatomii žlučníku, žlučových cest a žlučovodu. Žlučník (vesicca fallea) je vakovitý až hruškovitý orgán ležící v pravém podžebří. Funguje jako rezervoár žluči, což je tekutina tvořící se v játrech, ale žlučovými cestami se dostává až do žlučníku, který je schopen pojmout až 60 m tekutiny, přičemž denně se žluči vytvoří asi jeden litr.
Žluč obsahuje z velké části vodu a hlen, dále žlučová barviva (bilirubin, který má červenou barvu a pak biliverbin, který je naopak zelený), poté minerály, cholesterol a soli žlučových kyselin. Právě ty fungují jako hlavní emulgátor tuků v duodenu (část tenkého střeva), což znamená, že zde rozkládá tuky na menší a jednodušší.
Ze žlučníku je žluč odváděna do duodena a odtud putují celým tenkým střevem až do konečníku. Během své cesty ovlivňují řadu rozkládacích procesů v těle, v neposlední řadě se žlučová barviva podílejí na zbarvení stolice.
Žlučové cesty
Žlučové cesty začínají tzv. levým a pravým žlučovodem, které odvádí žluč z jater, kde se žluč tvoří. Oba vývody se spojují v jeden společný žlučovod, který odvádí žluč dál směrem k duodenu. Do dvanáctníku ústí i vývod slinivky břišní a především vývod, již zmiňovaného, žlučníku, který plní funkci zásobníku žluče. Právě zde se žluč hromadí, pokud je tzv. Odiho svěrač uzavřený. Jedná se o svěrač na konci hlavního žlučovodu, který se uzavírá či otevírá na základě reflexního i hormonálního působení, přičemž při každém otevření je část žluče vypuzena Odiho svěračem do tenkého střeva.
Tento dokonalý systém umí chytře zvládnout pouze naše tělo, je proto v našem zájmu, chovat se k němu tak, aby nám sloužilo co nejlépe a nejdéle.
Pokud ovšem někdy něco selže, tělo se ozývá. A pokud dojde k selhání v oblasti žlučníku, může se objevit zánět daného orgánu – cholecystitis acuta,
Příčina zánětu žlučníku
Nejčastějším důvodem vzniku zánětu bývají tzv. žlučníkové kameny. Ty se mohou vytvořit kdekoli ve žlučových cestách, ale největší působnost bývá právě ve žlučníku, kde díky nim dochází k hromadění již vzniklé žluči. Právě neodtékající žluč způsobí vznik zánětu. Velmi často se však nejedná o náhle vzniklý stav. Pacient, aniž by o tom věděl, trpí chronickým a dlouhodobějším drážděním žlučníku, který pozvolna přechází ve tvorbu zánětu a teprve poté náhlé zhoršení stavu pacienta.
Klinické příznaky zánětu
Na pohmat je žlučník zvětšený, dokonce se zde může hromadit tekutina, čemuž se říká hydrops. Pokud ovšem dojde k tomu, že ve žlučníku je vlivem nahromaděných bakterií utvořen hnis, mluvíme o empyému. Máte-li podezření na zánět žlučníku, pociťujete trvalou bolest v pravém podžebří, která vystřeluje pod pravou lopatku, trpíte horečkou, nevolností, zvracením a případně také zástavou peristaltiky, neváhejte a okamžitě navštivte lékaře. Ten na základě odběrů krve, pohmatových vyšetření a ultrazvuku žlučníku, hravě diagnostikuje případný zánět a úleva od vašich potíží je nadosah.
Léčba
Pokud lékař nazná, že se jedná o akutní stav, je žádoucí nechat nejprve zánět odeznít, a teprve poté přistoupit k operaci, která ale nemusí být po doléčení zánětu nutná. Ve fázi „odeznění zánětu“ je doporučen klid na lůžku, studené až ledové obklady na břicho kvůli potlačení zánětlivých procesů a především dieta. Lépe řečeno vlastně hladovka. Pacient nesmí nic jíst, než bude úplně jasná diagnóza, dodává se mu tedy výživa pouze parenterálně a intravenózně se podávají antibiotika na odeznění zánětu.
Dostaví–li se po této léčbě úspěch v podobě odeznění příznaků a zlepšení stavu pacienta, operace nutná není,. Dotyčný je informován o úpravě režimu, stravovacích návycích a dodržování přísné diety. Někdy tato opatření postačí a zánět se již neopakuje, je však nutné počítat se znovuobjevením příznaků, kdy je již víc než žádoucí odstranit příčinu – v tomto případě právě žlučníkové kameny.
Žlučník velmi citlivě reaguje na dietní chyby či nezdravá jídla a nesprávnou životosprávu. Pamatuje si každý hamburger, rychlé přepálené hranolky a tučné uzeniny snězené ve stresu a spěchu po celodenním půstu v půl desáté večer. Je to jeden z orgánu, jehož správné fungování máte doslova v rukou jenom vy. Není škoda si zaneřádit tak důležitý orgán jídly, které vám, kromě velkých peněz z peněženky, berou i zdraví?
Více článků najdete na medicka.cz