blank

Možná jste to zažili sami, možná někdo z vašich blízkých. Snědli jste svou oblíbenou pochoutku a začal vás pobolívat žaludek, bolest občas vystřelila k pravé straně, nejeden „šťastlivec“ mohl prožít rovnou žlučníkový záchvat. Ať už se jednalo o kterýkoli případ, jisté je, že váš žlučník se těmito příhodami hlásí o slovo. Přichází na řadu žlučníková dieta.

Chce vám cestou bolesti a nepříjemných stavů sdělit, že už má tak trochu po krk věčně tučných jídel, neustále přepálených koblih, fastfoodů z „Mekáče“, chce vám říct, že prostě už nechce trávit vaše oblíbené, cholesterolem nadupané, tataráky, „svíčkovou se sedmi“ či vepřo-knedlo-zel každý druhý den. Má toho prostě dost, rád by zažil změnu. Pokud jste prožili jednou akutní zánět žlučníku, víte, že byste v té chvíli slíbili modré z nebe, jen kdyby ta bolest už přestala. Věřím tedy, že několika tipy na lehčí žlučníkovou dietu, potěšíte nejen své zažívání, ale především pohladíte váš žlučník, který se vám několikanásobně odmění.

Žlučníková dieta je většinou doporučena lékařem, mnoho lidí, ale své tělo již natolik zná, že po svém oblíbeném řízku s bramborovým salátem si tak trochu preventivně nastolí týdenní odlehčenou dietku, aby se na něj žlučník nezlobil moc dlouhoJ

Co tedy vlastně jíst?

Co se týče mléka a mléčných výrobků, obecně se doporučují spíše nízkotučné výrobky, pro přípravu pudinků, kaší či při vaření obecně je vhodné používat mléko ředěné s vodou, alespoň v akutní fázi zánětu. Nejvíce preferovanou skupinou, kterou pacienti velmi dobře přijímají, jsou kefíry, podmáslí či jogurty. Stejně tak i tvarohy a sýry, u nich však dejte pozor na množství tuku, doporučují se pouze ty netučné.

Maso, bez něhož by málokdo fungoval, je dovoleno netučné, jako je třeba telecí, hovězí, kuřecí, rybí, králičí, případně libová šunka či diabetické párky. Naopak naprosto nevhodná jsou masa tučná, uzená, smažená či pečená na tuku, vnitřnosti, zvěřina nebo ryby v oleji.

Pečivo je nejvhodnější podávat starší, alespoň druhý den, piškoty či suchary. Zato pečivo listové, třené s tučnými náplněmi, nebo kynuté, příliš vhodné nejsou.

Podávání ovoce a zeleniny je povoleno téměř v jakémkoli množství i druhu. Jen dejte pozor na zeleninu, která může způsobit nadýmání, případně kyselé nezralé ovoce. Jinak se naopak doporučuje, počínaje kompoty a konče utrženou švestkou či mrkví přímo ze zahrádky, většina zeleninových či ovocných pokrmů.

Pokud přijde řeč na tuky, s těmi velice opatrně. V tomto případě jsou povolené pouze nepřepálené a nepřepuštěné máslo a olivový olej. Stejně tak pozor na vejce. Jako samostatný pokrm by nemělo být podáno, je povoleno jen jedno denně, a to pouze k přípravě pokrmů. Z vejce je stravitelnější bílek, jeho množství nemusíte příliš hlídat.

Z nápojů můžete téměř vše, ale stop ukažte alkoholickým nápojům, zrnkové kávě a perlivým vodám. Nejvhodnější jsou různé druhy ovocných, černých či bylinkových čajů, ovocné šťávy, koktejly či obyčejná voda.

Vzorový jídelníček

Na ukázku přikládám týdenní vzorový jídelníček, který lze použít právě u žlučníkové diety. Jedná se o jídla, která lze různě kombinovat a doplňovat o jakékoli inovace.

PONDĚLÍ

Snídaně Chléb, máslo, šunka a ovocný čaj
Oběd Špenátová polévka

Hovězí kostky po zahradnicku, těstoviny

Hlávkový salát s citrónovou zálivkou

Večeře Rizoto se zeleninou

 

ÚTERÝ

Snídaně Sýrová pomazánka, pečivo a ovocná šťáva
Oběd Zeleninová polévka s krupicí

Kuřecí prsa s ananasem, bramborová kaše

Salát z červené řepy

Večeře Nudlový nákyp s tvarohem

 

STŘEDA

Snídaně Vánočka a bílá káva
Oběd Květáková polévka

Špagety se špenátem

Pomerančový salát s medem

Večeře Telecí pečeně s dušenou mrkví a brambory

 

ČTVRTEK

Snídaně Krémový sýr, pečivo a ovocný čaj
Oběd Hovězí polévka s játrovými knedličkami

Míchaný guláš s rýží

Salát ze sterilovaných fazolek

Večeře Pečená obložená ryba s bramborovou kaší

 

PÁTEK

Snídaně Masová pomazánka, chléb a černý čaj
Oběd Bramborová polévka

Palačinky s kuřecím pyré

Čerstvý ovocný salát

Večeře Bulharský plátek na zelenině s těstovinami

 

SOBOTA

Snídaně Jogurt, džem, pečivo a ovocná šťáva
Oběd Vločková polévka

Telecí přírodní řízek s jogurtem, brambory

Mrkvový salát s jablky

Večeře Vanilkový krém s ovocem

 

NEDĚLE

Snídaně Šunkové žervé, pečivo a kakao
Oběd Drůbeží polévka

Závitek z hovězího masa s knedlíkem

Celerový salát s jablky

Večeře Obložený talíř se zeleninou, pečivo

 

Přeji Vám dobrou chuť a především, chraňte si své zdraví a své tělo. Máte jenom jedno…

Více článků najdete na medicka.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Vložte prosím komentář
Please enter your name here

eighteen + 16 =