Možná jste to zažili sami, možná někdo z vašich blízkých. Snědli jste svou oblíbenou pochoutku a začal vás pobolívat žaludek, bolest občas vystřelila k pravé straně, nejeden „šťastlivec“ mohl prožít rovnou žlučníkový záchvat. Ať už se jednalo o kterýkoli případ, jisté je, že váš žlučník se těmito příhodami hlásí o slovo. Přichází na řadu žlučníková dieta.
Chce vám cestou bolesti a nepříjemných stavů sdělit, že už má tak trochu po krk věčně tučných jídel, neustále přepálených koblih, fastfoodů z „Mekáče“, chce vám říct, že prostě už nechce trávit vaše oblíbené, cholesterolem nadupané, tataráky, „svíčkovou se sedmi“ či vepřo-knedlo-zel každý druhý den. Má toho prostě dost, rád by zažil změnu. Pokud jste prožili jednou akutní zánět žlučníku, víte, že byste v té chvíli slíbili modré z nebe, jen kdyby ta bolest už přestala. Věřím tedy, že několika tipy na lehčí žlučníkovou dietu, potěšíte nejen své zažívání, ale především pohladíte váš žlučník, který se vám několikanásobně odmění.
Žlučníková dieta je většinou doporučena lékařem, mnoho lidí, ale své tělo již natolik zná, že po svém oblíbeném řízku s bramborovým salátem si tak trochu preventivně nastolí týdenní odlehčenou dietku, aby se na něj žlučník nezlobil moc dlouhoJ
Co tedy vlastně jíst?
Co se týče mléka a mléčných výrobků, obecně se doporučují spíše nízkotučné výrobky, pro přípravu pudinků, kaší či při vaření obecně je vhodné používat mléko ředěné s vodou, alespoň v akutní fázi zánětu. Nejvíce preferovanou skupinou, kterou pacienti velmi dobře přijímají, jsou kefíry, podmáslí či jogurty. Stejně tak i tvarohy a sýry, u nich však dejte pozor na množství tuku, doporučují se pouze ty netučné.
Maso, bez něhož by málokdo fungoval, je dovoleno netučné, jako je třeba telecí, hovězí, kuřecí, rybí, králičí, případně libová šunka či diabetické párky. Naopak naprosto nevhodná jsou masa tučná, uzená, smažená či pečená na tuku, vnitřnosti, zvěřina nebo ryby v oleji.
Pečivo je nejvhodnější podávat starší, alespoň druhý den, piškoty či suchary. Zato pečivo listové, třené s tučnými náplněmi, nebo kynuté, příliš vhodné nejsou.
Podávání ovoce a zeleniny je povoleno téměř v jakémkoli množství i druhu. Jen dejte pozor na zeleninu, která může způsobit nadýmání, případně kyselé nezralé ovoce. Jinak se naopak doporučuje, počínaje kompoty a konče utrženou švestkou či mrkví přímo ze zahrádky, většina zeleninových či ovocných pokrmů.
Pokud přijde řeč na tuky, s těmi velice opatrně. V tomto případě jsou povolené pouze nepřepálené a nepřepuštěné máslo a olivový olej. Stejně tak pozor na vejce. Jako samostatný pokrm by nemělo být podáno, je povoleno jen jedno denně, a to pouze k přípravě pokrmů. Z vejce je stravitelnější bílek, jeho množství nemusíte příliš hlídat.
Z nápojů můžete téměř vše, ale stop ukažte alkoholickým nápojům, zrnkové kávě a perlivým vodám. Nejvhodnější jsou různé druhy ovocných, černých či bylinkových čajů, ovocné šťávy, koktejly či obyčejná voda.
Vzorový jídelníček
Na ukázku přikládám týdenní vzorový jídelníček, který lze použít právě u žlučníkové diety. Jedná se o jídla, která lze různě kombinovat a doplňovat o jakékoli inovace.
PONDĚLÍ
Snídaně | Chléb, máslo, šunka a ovocný čaj |
Oběd | Špenátová polévka
Hovězí kostky po zahradnicku, těstoviny Hlávkový salát s citrónovou zálivkou |
Večeře | Rizoto se zeleninou |
ÚTERÝ
Snídaně | Sýrová pomazánka, pečivo a ovocná šťáva |
Oběd | Zeleninová polévka s krupicí
Kuřecí prsa s ananasem, bramborová kaše Salát z červené řepy |
Večeře | Nudlový nákyp s tvarohem |
STŘEDA
Snídaně | Vánočka a bílá káva |
Oběd | Květáková polévka
Špagety se špenátem Pomerančový salát s medem |
Večeře | Telecí pečeně s dušenou mrkví a brambory |
ČTVRTEK
Snídaně | Krémový sýr, pečivo a ovocný čaj |
Oběd | Hovězí polévka s játrovými knedličkami
Míchaný guláš s rýží Salát ze sterilovaných fazolek |
Večeře | Pečená obložená ryba s bramborovou kaší |
PÁTEK
Snídaně | Masová pomazánka, chléb a černý čaj |
Oběd | Bramborová polévka
Palačinky s kuřecím pyré Čerstvý ovocný salát |
Večeře | Bulharský plátek na zelenině s těstovinami |
SOBOTA
Snídaně | Jogurt, džem, pečivo a ovocná šťáva |
Oběd | Vločková polévka
Telecí přírodní řízek s jogurtem, brambory Mrkvový salát s jablky |
Večeře | Vanilkový krém s ovocem |
NEDĚLE
Snídaně | Šunkové žervé, pečivo a kakao |
Oběd | Drůbeží polévka
Závitek z hovězího masa s knedlíkem Celerový salát s jablky |
Večeře | Obložený talíř se zeleninou, pečivo |
Přeji Vám dobrou chuť a především, chraňte si své zdraví a své tělo. Máte jenom jedno…
Více článků najdete na medicka.cz