Co je žlučníkový záchvat? Jedná se o silnou bolest v pravé podžeberní krajině, která přichází bez varování. Bolest je velmi intenzivní a dokáže pěkně znepříjemnit život.
Žluč se skládá z vody, bilirubinu, žlučové kyseliny a cholesterolu. Pokud dojde k situaci, že se žluč příliš koncentruje, cholesterol se začne shlukovat do malých krystalků, na které se ještě nabalují další látky a vznikají tvrdé útvary – žlučníkové kameny.
Jak žlučníkový záchvat vypadá
Počátečním příznakem bývá nepříjemný pocit v pravém podžebří, který je způsoben stahováním a uvolňováním svaloviny žlučových cest. Břicho je nafouklé, tvrdé, vše je doprovázeno říháním, zvracením. Dostaví se velmi prudká a intenzivní bolest, která postiženého nutí zůstat v předklonu. Bolestivé projevy mohou vystřelovat do zad a pravé lopatky. V některých případech dochází k zežloutnutí očního bělma.
Záchvat bývá vyvolán pozřením tučného, smaženého nebo objemného jídla. U každého ale může záchvat spustit jiná potravina. Na vině může být ale i fyzické nebo psychické vyčerpání.
Problémy se žlučníkem jsou většinou vyvolány dlouhodobou špatnou životosprávou. Pokud se objeví zimnice, třesavka, několikahodinová bolest, po vyzvracení nepřichází úleva, došlo k ucpání vývodu žlučových cest kamínkem a je třeba situaci rychle řešit.
Léčba
Jako první pomoc můžete chladit pravé podžebří a druhý den pít pouze hořký čaj a jíst pečivo nebo suchary. Návštěvu lékaře ale neodkládejte, situaci je třeba řešit. Pokud vás chytne opravdu prudký záchvat, jeďte na chirurgickou ambulanci. Tam dostanete k úlevě léky na uvolnění spasmu žlučových cest. Jediným dlouhodobým řešením je chirurgicky vyjmout žlučníkové kameny, které jsou zodpovědné za záchvat.
Při prvních problémech je třeba začít dodržovat žlučníkovou dietu – menší porce jídla, dostatečný příjem tekutin, nízkotučné výrobky, ryby, dietní šunka, bílé maso, ovoce, zelenina. Vyhýbat se mastných, tučným, smaženým jídlům, uzeninám, vnitřnostem, nadýmavé zelenině, alkoholu, majonézám, čokoládě, kakau, ořechům.
Více článků najdete na medicka.cz